Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #informatyka #it

Mirki, w dzisiejszych czasach jest wysyp młodych programistów, informatyków.... W kolejnych latach można się spodziewać zapewne jeszcze większego napływu młodych ludzi do branży IT.

Co się stanie z obecnymi programistami i informatykami za 20-30 lat? Kiedy młodzi ludzie osiągną 50-60 lat (przypominam że wiek emerytalny to będzie 65 lub 67 lat)

Mówię o tych normalnych ludziach, nie jakichś PÓŁ BOGACH 15k PLN. Takich zwykłych ludzi, którzy pracują, programują, biorą 3,5k i sobie spokojnie żyją. Czy wciąż będzie dla nich miejsce w branży? Czy są jakieś powody do obaw?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy są jakieś powody do obaw?

@Scaab: powody do obaw są takie same jak w każdej innej branży. Ludzie nie będą tracili pracy tylko dlatego, że pojawili się młodzi (doświadczenie). Ale mogą stracić pracę bo np. ich obowiązki przejmie jakiś algorytm AI.
  • Odpowiedz
@Scaab: to co inni inzynierowie w tym wieku, czyli albo przejda do zarzadzania, albo beda uzerac sie ze starociami za slabe wynagrodzenie i beda bac sie o zwolnienie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Scaab: W tym wieku będą albo na stanowiskach kierowniczych albo na własnych biznesach albo tyle odłożą, że już pracować nie będą musieli.

A nie doczytałem o tych 3.5k na rękę, wtedy nie wiem( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Scaab: Myślę, że będą robili to co robią teraz. Chodzili do pracy w jakimś korpo i tyle. Korpo wszystko przyjmie, nie trzeba całe życie się dokształcać. Jak już masz kasę, która Ci odpowiada to odpuszczasz i dojeżdżasz do emerytury na podwyżkach inflacyjnych.
  • Odpowiedz
2-3.5k sie zarabia w comarchu, bo to firma specjalizujaca sie w zatrudnianiu miernot i ludzi bez doswiadczenia i bez wiedzy o branzy

nie ma zadnego "wysypu mlodych programistow", jest tylko sporo idiotow po kursach programowania html ktorzy mysla ze cos ugraja

normalna pensja dla programisty z paroletnim doswiadczeniem zaczyna sie od 10k
  • Odpowiedz