Wpis z mikrobloga

Mam zainstalowane 2 systemy operacyjne na laptopie. Pierwszy to czysty Windows 8.1 na starym dysku HDD oraz drugi też Windows 8.1 lecz na dysku SSD. Systemy nie są powiązane ze sobą w boot loaderze. System na SSD był instalowany, gdy HDD ze starym systemem został odłączony od komputera. Podczas dostępu do folderu z nazwą konta (E:\Users[nazwa konta]) na SSD z systemu zainstalowanego na HDD i potwierdzeniu w oknie dialogowym chęć uzyskania dostępu do niego, po dłuższym czasie wyświetlają się pliki i ustawienia konta. Pliki mogę przeglądać i kopiować.

Problem pojawia się gdy przełączam się na system zainstalowany na SSD, z którego odczytywałem pliki z folderu profilu. Przy próbie otwarcia niektórych plików z pulpitu, które znajdują się na SSD pojawia się błąd odczytu pliku lub informacja że plik jest uszkodzony. Podczas załączenia przeglądarki Chrome wyświetlany jest błąd i nie ma możliwości przeglądania Internetu. Z innymi aplikacjami jest podobny problem.
Przy zalączaniu systemu z SSD wyświetla się monit o sprawdzenie poprawności plików na partycji. Raz tej metody spróbowałem ale tym bardziej całkowicie psuje partycję.

Jaka jest przyczyna, że po przełączeniu się z jednego systemu(HDD) na drugi(SSD) pojawia się problem ze spójnością plików? Po podglądzie "binarnym" pliku np. PDF część struktury pliku jest częścią innego pliku.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu lub nakierowaniu na przyczynę tego problemu. Dziękuję za pomoc.
#komputery #ssd #windows #it #informatyka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach