Wpis z mikrobloga

@ChestNoot: Przeczytałeś artykuł, czy tylko nagłówek? XDDDDDDD

Smutne jest to, że czytanie ze zrozumieniem w narodzie zanika...

Jednocześnie w ramach Rady Dialogu Społecznego mamy wypracować zasady egzekwowania dziś obowiązującego prawa, bo zdajemy sobie sprawę, że kreatywny gen przedsiębiorcy polskiego sprawia, iż to samozatrudnienie jest pokusą - wyjaśniała w Radiu Wrocław minister Jadwiga
  • Odpowiedz
@ChestNoot: No widzisz, a jednak kwestionują. Możesz sobie pisać co chcesz, ale rzeczywistość w IT wygląda inaczej i piszę to z perspektywy osoby posiadającej ponad 10 letnie doświadczenie w branży. :)
  • Odpowiedz
@ChestNoot: Przecież napisałem, że znam przypadek zakwestionowania b2b skutkującym zapłaceniem wszystkich składek za 5 lat wstecz... W IT wygląda to tak, że pracując na b2b przychodzisz do biura na 8 godzin, robisz to co Ci każe przełożony i Twoja praca niczym nie różni się od człowieka siedzącego biurko obok zatrudnionego na uop.

Bardziej skup się podczas czytania proszę.
  • Odpowiedz
@ChestNoot: Ech...
Przecież Ci napisałem. Stwierdzili, że b2b to tak naprawdę uop. Bez znaczenia co masz w umowie, znaczenie ma co robisz i jak robisz. Jak np. musisz zapytać się o urlop to z automatu b2b staje się uop. Zresztą są przepisy na to. Jeżeli pracujesz w miejscu wskazanym przez zleceniodawce, pod jego kierownictwem i na jego sprzęcie to sorki, ale uop.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: nie znam zadnego przypadku zakwestionowania umowy b2b no ale nie mam ponad 10 lat w IT na karku jak Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°) jesli umowa zawiera zapisy o pracy zdalnej, nie wspomina o urlopach i innych swiadczeniach, nie nazywa z imienia stanowiska np zamiast .net software developer jest consultant, dodatkowo zawiera zapisy jak np 50tys kary za narazenie klienta na szkody to umowa nie
  • Odpowiedz
@plan_9: Kolejny ma problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jest przepis przecież jeżeli pracujesz tak jakbys pracował na etacie ale wystawiasz faktury to jesteś etatowcem. Znajomy właśnie tak pracował. Chodził do biura na 8 godzin. Oczywiście chorobowego i urlopu nie miał.
  • Odpowiedz