Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@LibertyPrime: Nie znam człowieka. Nie wiem dlaczego w imperatorze używa calca, ale z chęcią się dowiem zarówno kto to jest jak i czemu to robi?! ( _)
  • Odpowiedz
@LibertyPrime: @Redesekrator Typowy Arumba grający na niegrywalnym normalnym poziomie trudności nie wymagającym odrobiny myślenia. Taka Europa Universalis IV jest grywalna dopiero na poziomie VH z moim modem wielokrotnie podnoszącym agresywność i usposobienie AI. Jestem przekonany, że coś takiego będę musiał przygotować do Imperatora.
  • Odpowiedz
@LibertyPrime: Bzdura. Zrobiłem modyfikację, która zmienia usposobienie wszystkich państw na agresywne i wieloktronie podnosi agresywność jako taką. Bez tej modyfikacji, SI nigdy nie wypowiada wojen, jeśli mądrze rządzisz swoim krajem.
  • Odpowiedz
@IdillaMZ: To zależy od skomplikowania gry i zaawansowania algorytmu. Są np. RTSy, w których z komputerem wygrać ciężko, nie wspominając o grach w rodzaju warcabów. Paradox raczej idzie w symulację, gdzie władcy nie zawsze zachowują się całkowicie racjonalnie.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: @LibertyPrime Jestem zaawansowanym moderem. Aby algorytm stawiał graczowi wyzwanie gra powinna być mądrze uproszczona wszędzie tam gdzie gracz może wykorzystać potencjał swojej umysłowości. Kluczem do stworzenia bardzo dobrej sztucznej inteligencji jest uproszczenie algorytmu do granic możliwości. Zaawansowane i skomplikowane kody nie mogą działa - potrzeba zbyt wiele informacji. Gracz ma sztuczną, nieuczciwą przewagę z zasady - bonusy są tylko delikatną formą równoważenia tych dysproporcji.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: @Ignacy_Patzer EU IV na VH i moim modzie pod agresywność zmienia całkowicie metę gry. SI jest wyzwaniem jak żywy przeciwnik, na normalu wyzwanie jest zerowe od początku. Więc da się zrobić bardzo dużo bez konieczności maksymalizacji bonusów.
  • Odpowiedz
Gra, która wymaga dorzucania komputerowym graczom bonusów w postaci większego przychodu/morale/wojska nie jest dobrze zaprojektowana.

@Ignacy_Patzer: Tak jest zaprojektowana Civilizacja, i jakoś sprzedaje się od lat.
  • Odpowiedz