Wpis z mikrobloga

Przyznam szczerze, że jako młody bezdzietny kawaler odczuwam pewną satysfakcję, gdy usłyszałem, że urzędnicy w ramach protestu chcą zablokować madkom wypłatę 500 plus. Nie lubię ani urzędników, ani tym bardziej tych patusow, co to narobili dzieci dla kilku stówek i myślą, że to pieniądze dane raz na zawsze.
#madki #urzedasstory #polska
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: a jak elektrownie wybudują Niemcy z niemieckich produktów to gdzie te pieniądze pójdą? Problem w niezrozumieniu socjalu polega na tym, ze wam się wydaje, ze te pieniądze znikają. Ale już o napędzaniu PKB przez konsumpcje z socjalu już nie łaska wspomnieć. To samo dzieje się, gdy wprowadzasz dodatkowy dzień wolny. Ludzie marnują mniej czasu w pracy a wydają więcej w czasie wolnym. Inwestycje rządowe (choćby elektrownia) można sfinansować rownolegle,
  • Odpowiedz
@mercedes_amg: ja znam kilka takich przypadków, gdzie zrobienie bachora było dyktowane tylko 500+
Nawet nie wiesz ile jest patologi jeszcze...
Daleko szukać nie trzeba.. najskrajniejszy przypadek mieszaknie 30m2, jeden pokój, 9 dzieci, wszystko siedzi na sobie.
  • Odpowiedz
Ale już o napędzaniu PKB przez konsumpcje z socjalu już nie łaska wspomnieć.

@Wyrelworelowany: PKB nie napędza się poprzez publicznie fundowaną konsumpcję, ja p------ę... Co najwyżej w czasie kryzysu z oszczędności wypracowanych w czasie prosperity aby tymczasowo podtrzymać gospodarkę przed załamaniem. To jest założenie Keynesizmu, ale nawet Keynesizm słowa nie mówi aby finansować konsumpcję długiem w czasie prosperity XD

To samo dzieje się, gdy wprowadzasz dodatkowy dzień wolny. Ludzie marnują mniej
  • Odpowiedz
@imajoke: Zmierzyłem Cię Twoją własną miarą. Dziś piszesz jako "młody kawaler" że to czy tamto. Jutro będziesz pisał jako "młody małżonek" że co innego.

Proponuję pisać zawsze jako istota myśląca.

(500+ biorą wszyscy rodzice dwójki dzieci, nie tylko "patusy").
  • Odpowiedz
@Shatter: Oj, nauczyciel na prowincji to nie jest taka sama fucha jak w mieście. Mam znajomych z nauczycielami w rodzinie i z tego co mówili, to o ile w mieście faktycznie nauczyciel ma słabo-średnio, to poza miastem to może być nawet główny żywiciel rodziny, bo kasa już nie jest relatywnie taka słaba gdy koszty wynajmu gwałtownie spadają w dół albo wręcz do zera. A wakacje to swoją drogą - ja
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: przecież my żyjemy w takim kraju, że tu nic nie jest pewne. Nie zdziwi mnie jak za 2-3 lata hajs się skończy i koniec z 500+. Wtedy będą protesty, ale policja po odpowiedniej podwyżce sobie poradzi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@imajoke: Ja uważam, że ludzie najchętniej biorący 500+ nie są zdolni do jakiejkolwiek zorganizowanej formy protestu i po prostu poza ogólnym szumem nic by się nie stało. Większość ludzi 500+ bierze... bo po prostu im dają, to co mają nie brać? Jakby im zabrali to "oh, no trudno, widać kasy brakło już" i pewnie by żyli dalej. Jakbyś im w zamian dał ulgę podatkową o podobnej wartości, to by sprawę
  • Odpowiedz
odczuwam pewną satysfakcję, gdy usłyszałem, że urzędnicy w ramach protestu

@imajoke: Protest jakieś skutki wywoła – i to szybko, jeśli faktycznie sparaliżują działanie koryta na resztki z pańskiego stołu. Za to zapłaci jak zwykle podatnik. Nie wiem, czy tych odczuć nie będziesz wspominał z goryczą – spora część kasty urzędniczej (a już na pewno ci pracujący przy rozdawnictwie) to jednak taki sam wspólnik rządzących w okradaniu produktywnej części społeczeństwa, jak
  • Odpowiedz
@imajoke: Poprawiłeś mi humor na cały dzień tą inforamcją.

Nie słyszałem o planach protestu urzędników. Jeżeli to prawda i zastrajkują w ten sposób to zajebiście. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kwik patoli będzie słychać aż do Warszawy.
  • Odpowiedz
@imajoke widzę ktoś tu wierzy w cuda ( ͡° ͜ʖ ͡°) kasa 500+ zawsze się znajdzie bo to pewne głosy na wyborach i pewna przegrana dla tego kto z tego zrezygnuje. Będzie tak: kolejne partie zaczną obciążać podatkami i innymi opłatami z d--y młodych ludzi typu opłata za brak dziecka/ opłata za kolejne studia/ opłata za pierwszą pracę itp. Młody człowiek bez dziecka bez pracy po studiach
  • Odpowiedz
oby tylko wtedy ludzie na lotniskach nie zaczęli strajkować bo nie będzie nawet jak s--------c z tego k--------a.

@Nobel210: Całe szczęście że Schengen, bo jakby jeszcze Służba Celna zaczęła strajkować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz