Wpis z mikrobloga

#python #naukaprogramowania próbuję napisać program, który ma na celu symulowanie działania automatu z napojami. Objekt klasy automat dziedziczy po klasach napoje(cola,pepsi, fanta etc) oraz po klasie monety(5zl, 2zl, 1zl, 50gr etc)
Odpowiednia metoda wprowadza monety do momentu gdy ich suma nie przekroczy 2 zl, kazda moneta jest zapisywana do listy.
Narazie rozważam jak napisać algorytm, który będzie wydawać resztę, myślę, żę nie powinno to sprawić większych trudności, jednak co mnie zainteresowało to jedna rzecz nie związana z tematem.
W klasie automat jest metoda getMoney() która zwraca listę skłądającą się z reszty która trzeba wydać oraz listy monet które zostały wrzucone.
Teraz pytanie, czy da się metodą z objektu klasy zwrócić listę do innej listy z poza klasy , w za przeproszeniem "mainie" ? domyślam się, że nie stosuje się takiej praktyki, aczkolwiek dopiero się uczę a temat jest ciekawy, może ktoś spotkał się z podobnym zagadnieniem.

pastebin: https://pastebin.com/R8Rg2bQL
J.....L - #python #naukaprogramowania próbuję napisać program, który ma na celu symul...

źródło: comment_HIljUneeStH6xtYDXcHkKCOl7uuH730Y.jpg

Pobierz
  • 3
czy da się metodą z objektu klasy zwrócić listę do innej listy z poza klasy

Tak wystarczy, że metoda z tej klasy będzie zwracała liste np:

class Foo:
....def foo(self):
........return [1, 2, 3]
f = Foo()
my_list = f.foo()
@JungleJamPL:

Objekt klasy automat dziedziczy po klasach napoje(cola,pepsi, fanta etc) oraz po klasie monety(5zl, 2zl, 1zl, 50gr etc)

Tak trochę off-topic w kontekście twojego pytania - czy czasem nie używasz tutaj dziedziczenia na siłę?
Co ma wspólnego klasa automat z napojami albo monetami, żeby po nich dziedziczyć? Wg mnie to tak jakbyś robił klasę samochód i dziedziczył po klasie roślina.