Wpis z mikrobloga

kazdy kto mowi, zeby nauczyciele sie przebranzowili skoro im tak zle, chyba nigdy nie wlozyl wiecej niz 2-3 lata w swoj rozwoj.
kazdy kto mowi, ze nauczyciele pracuja 18h tygodniowo chyba nigdy w zyciu nie rozmawial z zadnym nauczycielem
kazdy kto proponuje 8godzinny dzien pracy dla nauczyciela w godzinach 8-16 nie widzi nic wiecej niz czubek wlasnego nosa
kazdy kto twierdzi ze nauczyciel ma lekki zawod chyba zapomnial jak sam byl w szkole i jak dzieciaki potrafia dac w kosc
kazdy kto twierdzi, ze podwyzka dla nauczycieli sie nie nalezy skazuje swoje dzieci na edukacje o niskim poziomie

#strajknauczycieli #nauczyciele #szkola #strajk
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MangoZjem: No ale ta sama kobieta nie posiadając żadnych sensownych kwalifikacji, domaga się podwyżek za swoją niewiele wartą pracę. Równocześnie nie zgadza sie na żadne zmiany bo jej po prostu dobrze w tym kółeczku wzajemnej adoracji zwanym polskim systemem edukacji.
  • Odpowiedz
No ale ta sama kobieta nie posiadając żadnych sensownych kwalifikacji, domaga się podwyżek za swoją niewiele wartą pracę.

@StefanEm: to dla Ciebie jest niewiele warta praca i zadne kwalifikacje. Ona poswiecila na to nie tylko studia ale i podyplomowki. I chciala by godnie zarobic. Zreszta nie twierdze ze kazdy nauczyciel jest dobry ale znowu wrzucanie wszystkich do tego drugiego wora tez jest nieporozumieniem.

Ja popieram podwyzki dla obecnych nauczycieli tylko czesciowo ale
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Lekcje w godzinach 8:00-14:00 ( czasami trafi się jakieś okienko) i zostaje dwie godziny. Można je przeznaczyć na sprawdzanie prac, a jak jest wywiadówka to można zostać dłużej by następnego dnia wyjść wcześniej. Można też oczywiście płacić za nadgodziny.
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Ja uważam, że po pierwsze można wrzucać nauczycieli do jednego wora bo 80% z nich to miernoty co jest nie do pomyślenia w innych zawodach.
Po drugie można dawać podwyżki, ale dla nowych nauczycieli niezależnych od ZNP i komunistycznej Kraty Nauczyciela.
A w obecnych czasach tzw. ogólna wiedza jest praktycznie nic nie warta i powinniśmy odbudować kształcenie zawodowe i kłaść większy nacisk na specjalizację nawet w liceach, kosztem wyrzucenia
  • Odpowiedz
@Delpan: zmiana a potem podwyzki moga doprowadzic do luk w kadrach. ja to widze tak:
1. podwyzki
2. po 5 latach czesc przechodzi na emeryture, zastepuje ich mloda, ambitniejsza kadra zachecona podwyzkami
3. kolejne 5 lat to samo i tak do skutku az kadra sie nie wymieni calkowicie ;p (nie uwzgledniam w ogole tego ze wciaz jest sporo ambitnych i zaangazowanych nauczycieli w "starej" kadrze

Lekcje w godzinach 8:00-14:00 ( czasami trafi się
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Dlatego można wprowadzić taki wakat jak asystent nauczyciela. Osoba która nie pracuje bezpośrednio z dziećmi ale pomaga nauczycielom w papierowej robocie i może nawet sprawdzać prace w przypadku niektórych osób.
  • Odpowiedz
Osoba która nie pracuje bezpośrednio z dziećmi ale pomaga nauczycielom w papierowej robocie i może nawet sprawdzać prace w przypadku niektórych osób.

@kepak: czyli twierdzimy ze nauczyciele malo zarabiaja bo malo pracuja i rozwiazaniem bedzie zatrudnienie nowych pracownikow i zaplacenie im? :D
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Raczej "Nauczyciele twierdzą ,że dużo pracują więc niech będą rozliczani z rzeczywistego czasu pracy, a jak to się okaże prawdą to zatrudnimy im osoby do pomocy"
  • Odpowiedz
jak sie boja wyrokow to niech nie robia wycieczek. Ja p------e co za problem.

@MarcinDerk: lol przeciez wycieczki to czesc edukacji a nie wymysl nauczyciela

Raczej "Nauczyciele twierdzą ,że dużo pracują więc niech będą rozliczani z rzeczywistego czasu pracy, a jak to się okaże prawdą to zatrudnimy im osoby do pomocy"

@kepak: czyli wciaz, udowodnijmy ze nauczyciele duzo pracuja i odbierzmy im ta prace zatrudniajac dodatkowych ludzi. przeciez
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Z jednej strony masz racje, wiąże się to z tym ,że docelowo jestem za zwiększeniem etatów w szkolnictwie, by klasy w ogólniaku miały 15-20 osób a nie 30. Z drugiej strony zaproponowane przeze mnie rozwiązanie nie wyklucza również płatnych nadgodzin. Czyli jak nauczyciel chcę dawać więcej od siebie to oczywiście też może dostać więcej.
  • Odpowiedz
@MarcinDerk: a to juz zalezy czy byly wpisane do programu wychowawczego. zapewniam Cie, ze dla nauczycieli to zadna przyjemnosc pojechac na "darmowa wycieczke" jak to niektorzy rodzice twierdza

jestem za zwiększeniem etatów w szkolnictwie, by klasy w ogólniaku miały 15-20 osób a nie 30

@kepak: tez za tym jestem bo im mniej uczniow tym wyzszej jakosci edukacja ale musimy byc swiadomi, ze nie kazda szkola ma miejsce na wiecej
  • Odpowiedz
@MangoZjem: Nie widzę tu przeciwwskazań do wyrabiania płatnych nadgodzin, a jeśli nauczyciele nie chcą tracić czau poza tymi 40h to można zatrudnić dla nich pomocników. Co do wycieczki to powiem w ten sposób - jak rodzice wykupują kolonii to w cenie jest zatrudnienie opiekunów i nie widzę przeciwwskazań by na zielonych szkołach miałoby być inaczej. Dla uproszczenia można wtedy nawet ustalić stawkę jednego dnia opieki nauczyciela.
  • Odpowiedz
to można zatrudnić dla nich pomocników.

@kepak: ale jak pracownikow? dla 3h miesiecznie? jak Ty to sobie wyobrazasz?

jak rodzice wykupują kolonii to w cenie jest zatrudnienie opiekunów i nie widzę przeciwwskazań by na zielonych szkołach miałoby być inaczej.

@kepak: w tej kwestii nie bede specem ale sie wypowiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) kolonie zwykle trwaja wiecej dni niz 3 a wiadomo ze im
  • Odpowiedz