Wpis z mikrobloga

• 21
Wiele osób prosiło mnie o recenzję Mi 9. Miałem ją zrobić kilka dni po zakupie, ale z braku czasu i chęci piszę ją dopiero dzisiaj, co w sumie wyjdzie na plus bo będzie ona bardziej rzetelna i dokładna. Zaznaczam, że żaden ze mnie recenzent. Po prostu kupiłem sobie nowego smartfona, bo poprzedni już nie dawał rady. Jakieś porównanie mam, jest to mój trzeci flagowiec w życiu, poprzednie to: Samsung Galaxy Note 4 oraz LG G5. Mi 9 kupiłem 27 marca. No dobra, po kolei:

1. Wygląd i bryła:
Na pewno wiecie już jak wygląda Mi 9, moja wersja to 6/128 Piano Black. Przód i tył szkło, stalowa ramka dookoła. Telefon jest śliski, to racja, ale mimo to trzyma się go w dłoni bardzo dobrze, prawdopodobnie dzięki temu, że jest wąski. Ani razu mi nie wypadł z ręki, spokojnie można go obsługiwać jedną ręką, a dłonie mam stosunkowo małe. Na plus szkło obiektywów- nie palcuje się tak łatwo i ogólnie nie łapie zabrudzeń.

2. Wyświetlacz:
Najmocniejszą jego stroną jest jasność. W pełnym słońcu wszystko super widać a gdy użytkuję go w domu to mam max 10% jasności. Czerń jest głęboka, biel rzeczywiście biała jak na AMOLED przystało. Kolory pierwsza klasa. Trochę mi brakuje większego zagęszczenia pikseli i 2k, ale może to i zbędny bajer pożerający baterię ;)

3. Bateria:
Chyba najbardziej ekscytująca, kontrowersyjna rzecz w tym smartfonie! Sam się jej obawiałem, wielu się nadal obawia, ale już spieszę z wytłumaczeniem. Można wyciągnąć spokojnie 7-8 godzin na włączonym ekranie, ale to raczej przeglądając tylko mirko, jutuba, czy inne mniej obciążające procesor aplikacje. Częstsze użytkowanie to 5h minimum, ale 6 bez problemu osiągniecie ;) Super sprawą jest Quick Charge 4+. Co prawda nie mam tej ładowarki 27W, ale ta w zestawie również daje radę . Nie muszę ładować telefonu na noc, wystarczy, że rano mając 20% podłączę go na niecałą godzinkę zanim wyjde z domu i już jest 100%. Co dopiero jak dostanę tą łądowarkę 27W!. Jak to u mnie wygląda? Jadę na uczelnie, przeglądam mirko, jak jest nudny wykład to jakiś film, trochę nawigacji po mieście, wracam do domu powiedzmy o tej 16, trzy gry w Fortnite, trochę filmów i o godzinie 21 mam ok. 30%. Udało mi się ostatnio przetestować tą baterię w prawdziwym boju: Odłączyłem telefon o 10 rano. 3h w pociągu non stop muzyka, mirko, filmy. Potem do 17 takie przeciętne używanie jak się jest ze znajomymi przy piwie. Od 17 praktycznie cały czas bluetooth, muzyka, snapchat, instagram i tak do 3 w nocy. Nastepnęgo dnia, budzę się rano z chorobą dnia wczorajszego a tu niespodzianka! Zostało 32%! Bardzo mnie to ucieszyło, bo w LG G5 to jechałem na dwie baterie i rano mogłem zapomnieć, żeby telefon działał po takiej imprezie :D

4. Wydajność:
No co tu dużo pisać. Jeden z mocniejszych smartfonów obecnie. Wszystko działa płynnie, 6GB ramu i najnowszy snapdragon robią genialną robotę. Aplikacji mogę mieć otwartych multum, żadnej nie ubija nawet po nocy. Fortnite, Pubg, wszystko chodzi super płynnie w 60fps. Żadnych zawieszek.

5. Aparat:
Robi całkiem dobre zdjęcia! Efekt bokeh na tylnim aparacie oraz rozmazanie tła na przednim. Czasami gubi ostrość gdzieś po bokach. W nocy też daje radę, ale zdecydowanie lepiej się odnajduje w dobrze oświetlonych scenach. Szeroki kąt super sprawa, teleobiektyw genialny do portretów czy zdjęć makro. W komentarzach dodam kilka zdjęć zrobionych Mi 9. Filmy również na plus, slow motion 960fps. Czego chcieć więcej! Dla zwykłęgo instagramowicza to aż nad to, a nawet amatorski fotograf się odnajdzie w tym aparacie!

6. Odcisk palca:
Działa bardzo szybko, ale wymaga wprawy. Tutaj nie czujemy fizycznie pod palcem przycisku. Jest to tylko wyznaczony obszar w ekranie. Po prostu trzeba w niego trafić. Na początku nie zawsze mi się to udawało, teraz to robię z zamkniętymi oczami ;)

7. Nakładka MIUI:

Dla mnie jest świetna! Nie mam pojęcia, dlaczego ludzie na nią narzekają. Pozwala fajnie personalizować system oraz nim zarządzać.

8. Akcesoria:

Dostajemy telefon razem z cienkim silikonowym etui. Z uwagi, że telefonu używam intensywnie i nie raz noszę go z kluczami to od razu zamówiłem szkło hartowane. I tutaj polecam zachować ostrożność. Niektóre szkła mają za wąską czarną ramkę i zasłaniają ekran. Teraz założyłem szkło hartowane marki "Wozinsky" i jest super. Zamówiłem też case'a 360 protection i jest świetny. Jest to podrobka MSVII, ale co ciekawe- lepiej wykonana xD! W MSVII telefon lata w środku oraz wystaje aparat. Tutaj tego nie ma. Poszerza nieco telefon ale skutecznie zabezpiecza plecki, wyświetlacz i aparat. Teraz się już o nic nie martwię ;)

No i to tyle. Telefon mogę zdecydowanie polecić. Zachęcam do zadawania pytań, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :D!

#mi9 #xiaomi #smartfon #android
Varien - Wiele osób prosiło mnie o recenzję Mi 9. Miałem ją zrobić kilka dni po zakup...

źródło: comment_sHh09Rd6AB65nflpjZYoONFWpGqocUaT.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Varien: Zamówiłeś już tą ładowarkę 27W? Chciałem kupić w zestawie z tacką do bezprzewodowego ładowania, ale ładowarki, które widziałem miały tylko chińską wtyczkę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Varien: Na kazdym z filmow na YT nagranych na mi9 widoczny jest efekt przeskakiwania co ileś klatek (prawdopodobnie przez elektroniczna stabilizacje obrazu). Czy u Ciebie jest to samo, czy chodzi tu o kompresje przy zgrywaniu na YT ?
  • Odpowiedz
@krzychugda zestawik kupiony na ali, wtyczka chińska.
Ładowarki bezprzewodowej nie słychać, chyba że uruchomi się wentylatorek. Czuć że telefon jest ciepły, ale nie sądzę żeby był cieplejszy niż podczas normalnego ładowania.
  • Odpowiedz
Kupowałeś mi9 na ali/temu podobne czy gdzieś w Polszy?

Mnie tylko i wyłącznie bateria powstrzymuje przed kupnem tego modelu, ale skoro zaprzeczasz jakoby wpływała ona negatywnie na odczucia związane z użytkowaniem ksiaomi to kto wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz