Wpis z mikrobloga

@adrian43 z jednej strony tak, ale z drugiej strony może lepiej nie kupować całego zestawu tylko go pozbierać. Butla według mnie jest trochę za mała, a ten wężyk też jest trochę lichy jak dla mnie,
  • Odpowiedz
@adrian43 nie pamiętam w tej chwili jak się ten mój nazywa, bo nawet teraz nie mam jak tego sprawdzić, i nie pamiętam ile kosztował, ale butla 120 l, silnik 1.2 kv chyba, wcześniej był kompresor dwutłokowy rzędowy, aluminiowy, ale że sprzęt używany na stolarni i do lakierowania to szybko dało mu to we znaki, i jak padł to wymieniłem sam kompresor na taki: https://allegro.pl/oferta/sprezarka-powietrza-kompresor-8-bar-2065-400l-min-7718631901, butla i silnik zostały stare i jakoś daje
  • Odpowiedz
@adrian43 kompresor w swojej technologii jest bardzo dobry.

Technologia monolit, czyli wysokoobrotowy silnik połączony z tłokami w jednej konstrukcji.

Nabija 10 barów, wydajność efektywna przy 7 barach to ponad 350 l/min. Sprawność pracy 50% (w tej konstrukcji standard to 25%)

To są parametry lepsze niż większość urządzeń tej klasy. Jakość wykonania też jest ok

Ale

Wszystko zależy do czego potrzebujesz? Mała butla to często pracujący kompresor, a on w ciągu godziny może
  • Odpowiedz
@adrian43 to ten kompresor jest idealny. Obsłuży na krótką metę większość narzędzi pneumatycznych. Polakierujesz też elementy auta, czy płot i na upartego narzucisz tynk strukturalny na elewację.
  • Odpowiedz
@adrian43 dobierz klucz który ma jasno określone parametry poboru powietrza w litrach na minutę i ciśnienia robocze. Dobrze zaprojektowane mają zazwyczaj 6,3 bara roboczego i zapotrzebowanie do 200 litrów na minutę i dają powyżej 500 Nm. Dobrze żeby miały jeszcze regulację mocy.

Przewód to tak minimum 8 mm przekrój w środku, ale 10 i więcej to lepiej.
  • Odpowiedz
  • 0
@adrian43 jak ma być dobrze, to wasz zrób sobie sam. Tylko przy kupowaniu szybkozłączy zwróć uwagę na wewnętrzną średnicę - te najtańsze mocno dławią przepływ
  • Odpowiedz