Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #python mam pytanie.
Staram się w klasie wspolczynniki stworzyc klasę wyznaczniki.
Wspołczynniki równania podane z klawiatury zwracam do obiektu klasy wspolczynniki, natomiast w klasie wspolczynniki chciałbym umieścic klasę wyznaczniki, która do obiektu nowosc zwraca 3 wyznaczniki oparte na tych współczynnikach. Skrypt nie działa. Mimo, że klasa "wyznaczniki" jest zdefiniowana, to Python mówi, że wyznaczniki is not defined. Jak to ugryźć ? Może ktoś miał do czynienia z czymś podobnym ? Z góry dziękuje

https://pastebin.com/kAbJc9k5

wołam komentujących z poprzedniego wpisu
@pshemeq: @sokytsinolop: @filozof900:
J.....L - #naukaprogramowania #python mam pytanie.
Staram się w klasie wspolczynniki...

źródło: comment_3STCiWw7KI2iweHO0kyojuPbR96qMd8q.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JungleJamPL: próbujesz odwołać się do atrybutu klasy wyznaczniki nie instancji tej klasy. protip: nazwy klas zapisuj PascalCase’m. Atrybut który chcesz wyświetlić jest w obiekcie rozwiązania. self tez jest potrzeby inaczej ta zmienna istnieje tylko w obrębie inita
  • Odpowiedz
@JungleJamPL: MASZ JAKIŚ PODRĘCZNIK? Bo metodą prób i błędów będzie niezmiernie ciężko. Zwłaszcza, że nie masz podstaw OOP i innych około-programistycznych tematów.

Na szybko.
1. Nie sprawdziłeś o czym jest PEP8: to poradnik jak pisać czysty kod w Pythonie. Nazwy klas piszemy wielkimi literami, nazwy zmiennych małymi, wieloczłonowe nazwy zmiennych łączymy _, zaś klas Robimy CamelCase. Nazwy zmiennych powinny mieć znaczenie (a nie a, b, w)
  • Odpowiedz