Wpis z mikrobloga

Mirasy,
Jak macie rozwiązany alarm w domu piętrowym (sypialnia na piętrze)?
Ile stref? Parter, piętro i garaż, czy coś jeszcze?

Czy w nocy, podczas spania uzbrojone są wszystkie strefy, czy tylko na przykład strefy na parterze (gdzie nie ma sypialni)?

#alarm #remontujzwykopem #budujzwykopem
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mojemacki: strefy można poustawiać, bardziej mi chodzi o zasadę.
Bo rodzice mają tak, że na noc włączają wszystko, czujki mają w oknach i można chodzić delikatnie po domu.
A u mnie elektryk mówi, że jak w oknach nie ma wcześniej wstawionych kontaktronów to już bez sensu dokładać na okno (bo by trzeba to zrobić na zewnątrz i będą odpadać). I on sugeruje ustawić czujki tak, żeby patrzyły na okno, i
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune na noc jak domownicy są w domu to aktywuje się tylko czujki obwodowe tj. kontaktrony w oknach oraz drzwiach i np czujka ruchu w garażu. Nie wyobrażam sobie załączać wszystkich czujek ruchu w domu, a gdy wstanę w noc ja lub ktoś inny i nagle zacznie wyć syrena.
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune a już napewno nie kontaktrony na zewnątrz - weź dobra firmę specjalizująca się w alarmach a nie zwykłego elektryka który robi na budowach
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune czujki ruchu to pikuś najważniejsze są obwodowe by złodzieja wykryły gdy próbuję się dostać do domu - kontaktrony oraz czujki inercyjne w oknach/drzwiach/brama garażowa
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune lepiej by alarm wykrył złodzieja gdy ten jest na zewnątrz (kontaktrony + inercyjne) niż gdy już w środku domu (czujka ruchu). Czujke ruchu widać zazwyczaj z zewnątrz (przez okno. itp) i jak złodziej umie to oszuka bez problemu czujke ruchu
  • Odpowiedz
  • 0
@szymciak: @cd6057: problem polega na tym, że nie jestem na etapie budowy, tylko wszystko jest zastane prawie że na gotowo, razem z instalacją. Te wpuszczane kontaktrony mają wtedy szanse zastosowania?
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune też tak miałem, ekipa od alarmu zrobiła tak że zostało tylko pomalować po nich, miejsca w których prowadzili okablowanie do kontaktronow
  • Odpowiedz