Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 57
Mieli, ogarnia ktoś #chinski ? W listach rodzinnych sprzed ok 100 lat znalazłem takie oto cudo. Pocztówka, czy ktoś z #chiny pisał do moich pradziadów?
W komentarzu druga strona, tam jest więcej.

#japonia #japonski <----- bo to japoński jednak

#csiwykop #historia #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
Cedrik - Mieli, ogarnia ktoś #chinski ? W listach rodzinnych sprzed ok 100 lat znalaz...

źródło: comment_ksPg3HqhkazPjn4oAkyXkXzUnQmdKHlY.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ama-japan: Dzięki wielkie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kurczę, ile nowych pytań przybyło. Kto z mojej rodziny w tamtym czasie utrzymywał taką korespondencję i po co? O jaką pożyczkę chodzi?
Jeszcze więcej pytań :D
  • Odpowiedz
@Cedrik to na 99% nie jest nic związanego z Twoja rodziną, chyba że masz 100% japońskich przodków o nazwisku 秋馬新、którzy żyją w Japonii, ponieważ to było nie tak dawno więc na pewno byś wiedział. Całkiem możliwe, że ktoś z Twojej rodziny po prostu dostał od kogoś tą kartkę i zatrzymał jako pamiątkę
  • Odpowiedz
@ama-japan: Właśnie nie jestem pewien - ten świstek znalazłem wśród naprawdę najważniejszych listów rodzinnych z ostatnich 3 pokoleń, a i rodzina wtedy miała szerokie kontakty wśród "Klasy wyższej" z całego świata, więc mnie ta sprawa naprawdę mocno ciekawi. Mógł się tam znaleźć przez przypadek, jako pamiątka, pewnie, ale byłaby to cokolwiek dziwna pamiątka jako taka.
  • Odpowiedz
@Cedrik to bardzo ciekawe. Popytam jeszcze wśród rodziny i znajomych. Może uda się wszystko rozczytać. Musisz także rozpytać swoją rodzinę o koligacje z Japonią, bo na pewno byłaby jakaś historia rodzinna czy jakaś inna notatka lub zdjęcie. Nie było łatwo dostać się do Japonii po wojnie. Na tej kartce jest mowa o zwrocie pieniędzy, więc ktoś zachorował jako dowód?
  • Odpowiedz
@Cedrik jeszcze dodam taka historię, na Okinawie wykopano dzbanek z monetami. Było tam kilkadziesiąt monet rzymskich. Ni jak nie mogli dojść jakim cudem się tam znalazły. Dopiero jakieś wykopaliska z Chin potwierdziły przypuszczenia, to właśnie przez to, że ktoś zachował jako ciekawostkę te monety. One potem w kontaktach handlowych były przekazywane dalej jako amulet. I tak trafiły do Japonii przez Okinawę
  • Odpowiedz
@Cedrik: na pierwszej stronie jest napisany nadawca i odbiorca, jak uda się rozczytać to będziesz wiedział kto i komu to wysłał. W weekend postaram się podpytać znajomych. Już wiem, że osoby młode nie mają szans na rozczytanie tego, gdyż jest napisane starojapońskim i używają dawnych kanji, które obecnie nie są w użyciu.
  • Odpowiedz
@jtank: na pierwszym masz na lewo pieczątki, dwie są jednakowe z miejsca wysyłki czyli 今治, na około jest napisana data 二 ● 四. Na prawo masz adres najpierw od prawej strony jest odbiorcy potem w środku jest nadawcy. Od góry jest 大阪東堀今橋 伊 i nie wiem co dalej. Potem środek nadawca zaczyna się od 秋馬新.
Na lewo na dole pieczątka z poczty docelowej czyli Osaki 大坂 i jest data znowu 二 ● 九

Rok wywnioskowałem
  • Odpowiedz
Rok wywnioskowałem po informacji od poczty japońskiej, bo tylko w 1947 roku kartka pocztowa kosztowała 1 jen, później 1,60 itp.

@ama-japan: z drugiej strony z krótkiego googlowania, które odbyłem, od gdzieś 1936 na kartkach powinien być nadruk はがき (z dakutenem). Dodatkowo dziwne wydaje się być aż tak specyficzne pismo trawiaste tak późno, o tym czy to starojapoński ciężko mi się wypowiedzieć bo nie ma ani jednego zdania które potrafiłbym całe
  • Odpowiedz