Wpis z mikrobloga

Poprzedni wpis usunięto, więc dodaję jeszcze raz.

Z okazji Dnia Kobiet przypominam, że:
1. Kobiety przechodzą na emeryturę w wieku 62 lat (i żyją na niej średnio 17 lat), a mężczyźni w wieku 65 lat (żyjąc na niej średnio 8 lat).
2. Kobiety na tych samych stanowiskach zarabiają tyle samo co mężczyźni, choć wykonują często lżejszą pracę (są rzadziej delegowane do pracy nocnej czy pracy fizycznej)
3. Kobiety posiadają specjalne stypendia na studia tylko dla kobiet oraz są przyjmowane na studia w pierwszej kolejności, jeśli o jedno miejsce stara się zarówno kobieta jak i mężczyzna (UMCS)
4. Istnieją baseny, sauny, kluby do których mężczyźni mają zakaz wstępu lub w których mają ograniczoną usługę ze względu na płeć (mimo ponoszenia takiej samej opłaty np. Aquapark Wrocław)
5. Istnieje wiele akcji profilaktycznych dedykowanych kobietom, finansowanych i nagłaśnianych z publicznych środków, podczas gdy praktycznie brak jest takich akcji skierowanych do mężczyzn
6. Kobiety mogą bezkarnie oskarżyć mężczyznę o molestowanie i nie ponieść za to żadnych konsekwencji, a mężczyzna taki będzie miał zniszczone życie niezależnie od tego czy jest winny czy nie (tzw. rape-trolling, aka #metoo ). Dodatkowo kobiety za te same przestępstwa są skazywane na mniejsze wyroki.

Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#dzienkobiet #p0lka #logikarozowychpaskow #rozowepaski #niebieskiepaski
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MangoZjem to #falszywyrozowypasek

@Flypho: No to zostań feministą. O to w tym chodzi, żeby było sprawiedliwie. Dobrze, że mężczyźni zwracają uwagę na te niesprawiedliwości, tak jak kobiety powinny zwracać uwagę na niesprawiedliwości wobec nich, bo z punktu widzenia drugiej strony łatwo takie rzeczy przeoczyć. Trzeba dbać o swoje prawa.
Zdecydowanie za mało mówi się o mężczyznach jako ofiarach, o ich wrażliwości, emocjach i doświadczanej przemocy.
Za mało
  • Odpowiedz
@Nozyce:
Tylko, że to nie jest walka z kobietami, tylko walka z mężczyznami, którzy te przywileje kobietom nadali xD. A to już jest trochę cięższy przeciwnik.
  • Odpowiedz
To mówimy o tym co jest teraz czy o czymś co kiedyś może będzie?

@ediz4: I o tym i o tym. Wcześniej przedstawiłem wyliczenia na podstawie danych OPa, wspomniałem też o tym, jaka będzie różnica przy wyrównaniu wieku emerytalnego. Piszesz o jakiejś "podstawowej matematyce" a w żaden sposób nie odniosłeś się do liczb, które przedstawiłem. Wyrwałeś z kontekstu kilka słów i coś tam się rzucasz.
  • Odpowiedz
@krootki: Ale powiedz mi po kiego grzyba wyliczać coś co nawet nie jest projektem. Wiek jest jaki jest - nie jest równy. Jak taki będzie to nie będą miał już pretensji. Podstawowa matematyka jest taka że kobiety wyciągają więcej z systemu - idą szybciej i żyją dłużej.
  • Odpowiedz
Ale powiedz mi po kiego grzyba wyliczać coś co nawet nie jest projektem. Wiek jest jaki jest - nie jest równy. Jak taki będzie to nie będą miał już pretensji. Podstawowa matematyka jest taka że kobiety wyciągają więcej z systemu - idą szybciej i żyją dłużej.

@ediz4: Ale ja nic nie wyliczałem dla tego, co być może będzie tylko dla aktualnej sytuacji. No może z tą różnicą, że podałem dane
  • Odpowiedz
@Fidelis: no i jest nam bardzo miło, że godzicie się na to, aby nam, płci słabszej, było troszkę lżej w życiu :) jesteście prawdziwymi gentlemenami, dziękujemy! () ʕʔ
  • Odpowiedz
@krootki:

I właśnie podstawowa matematyka mówi, że kobiety wcale nie wyciągają więcej z systemu, bo dostają o 40% (przeciętnie) niższą emeryturę. I nawet długość pobierania emerytury nie niweluje kwotowo tej różnicy....

Kolego

- idąc szybciej na emeryturę masz mniej wpłacone więc masz
  • Odpowiedz
Przeczytaj.

@ediz4: Ten artykuł to bzdura już w trzecim akapicie a szczególnie tutaj:

Czas pobierania świadczeń panom wydłuża się więc do 11 lat, a paniom skraca do 21.

Autor nie odróżnia średniej długości życia od przeciętnego dalszego trwania życia więc jego WSZYSTKIE wyliczenia są do wyrzucenia do kosza. Tak jak piszesz - matematyka podstawowa. Doucz się jej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Fidelis: to uczucie kiedy wytykasz nierówności w taktowaniu obywateli ze względu na płeć, a przychodzą jakieś baby i się pultają, bo myślą że je atakujesz. XD

Nie wiem czy to celowe działanie, tylko dlatego, żeby mieć poczucie, że "mają lepiej", czy serio niektóre z nich są tak durne, że każdą próbę zwrócenia uwagi na to, że mężczyźni wcale nie są wszędzie w pozycji uprzywilejowanej, nie zawsze są napastnikami i są
  • Odpowiedz