Wpis z mikrobloga

#selenium #python
By zalogować się na konto wykopowe, mam w inpucie -> name: user[username]
Za ni gwóźdź nie można tego wykorzystać w selenium. Są jakieś pro tipy prócz xpatha który i tak mi nie działa?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@venomik: Znalazłem jakąś fajną wtyczkę i już mi wypluło poprawną ściężkę:
dla loginu wygląda tak:

//div[@id='site']/div/div[@class='grid m-reset-float']/div[@class='grid-main m-reset-margin']/div//form[@action='']//input[@name='user[username]']

Zobaczę jeszcze z selectorem css
  • Odpowiedz
@zortabla_rt: ale co Ty w ogóle chcesz zrobić człowieku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po zaproponowanym XPath mogę się domyślać że się uczysz, jeśli tak to wybrałeś słaba stronę do nauki, a przynajmniej logowania na pewno nie zrobisz. Gdyby dało się obsluzyc recaptcha za pomocą selenium to jej użycie traciło by sens.

A jak chcesz coś innego niż nauka narzędzia, to powiedz co chcesz osiągnąć bo pewnie
  • Odpowiedz
@zortabla_rt: Najpierw nie zrozumiałem, potem poklikałem przez robota i było okej, potem natknąłem się na ten input o którym mówisz i rzeczywiście napotkałem problem, myślałem, ze to kwestia ucieczki kwadratowych nawiasów w name, ale spróbowałem złapać się na placeholder i też nie...
Też kombinuje co tu jest nie tak
  • Odpowiedz
@zortabla_rt: nie, po prostu testy mobilnych aplikacji robi się na frameworku do mobilnych, czemu miałbyś testować mobilne stronki na destopie.
To nie jest ograniczenie selenium, bo selenium na wszystkim pójdzie, tylko niektóre witryny nie są tak responsywne na jednym lub drugim driverze
  • Odpowiedz