Wpis z mikrobloga

Znajomy Chińczyk powiedział mi, że jego mama właśnie kupiła sobie samochód za 12k EUR (po przeliczeniu) - moja pierwsza reakcja, pewnie jakaś Toyota czy Mazda, przekraczająca 5 lat…

No, ale nie - VW Tharu, model bliźniaczy Skody Karoq/Seata Ateca. 12 tysięcy EUR, nowy prosto z salonu!

A w Europie wyszedł niedawno nowy TRoc, który bez szyb na korbkę kosztuje 40 tysięcy EUR - ja wam powiem tak, niech te chciwe korporacje giną.

#samochody #motoryzacja
kimunyest95 - Znajomy Chińczyk powiedział mi, że jego mama właśnie kupiła sobie samoc...

źródło: IMG_5210

Pobierz
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 44
@kusznier: jak słyszę o misce ryżu, to już wiem z kim mam do czynienia. Zrewiduj najpierw swoją wiedzę o wynagrodzeniach w Chinach, może się okazać że zarabiasz niewiele więcej lub może nawet mniej, niż blue collar specjalista tamże.
  • Odpowiedz
@Chlebogryzarka: subsydiują volkswagena? No chyba nie, a jak VW tam sprzedaje to chyba im się opłaca.

@kusznier no bo jak auta europejskich producentów na europejski rynek są produkowane w Chinach to wtedy są tańsze o połowę, prawda?
A może będziesz mówił że to transport i kilka czujników wymaganych w ue zwiększa cenę o drugie tyle?
  • Odpowiedz
co nie chcą pracować za miskę ryżu

@kusznier: Miska ryżu to już jest dawno nieaktualna w Chinach. Średnio szeregowy pracownik produkcyjny w Chinach zarabia pomiędzy 2,5k do 5k w przeliczeniu na złotówki w zależności od regionu. To nie jest tak daleko od naszej płacy minimalnej w dolnych widełkach i jakby szukać powodu różnicy ceny auta, to pewnie podatki, oraz nie zdziwiłbym się jakby to auto było nieco obdarte z (częściowo
  • Odpowiedz
@Chlebogryzarka: sektor Moto w Chinach przez całe swoje istnienie miał subsydia na poziomie 25% rocznego PKB Polski. To że Chiny dopłacają do produkcji aut to mit.
  • Odpowiedz
Miska ryżu to już jest dawno nieaktualna w Chinach. Średnio szeregowy pracownik produkcyjny w Chinach zarabia pomiędzy 2,5k do 5k w przeliczeniu na złotówki w zależności od regionu.

@FrasierCrane: i jeszcze pewnie płatne urlopy 26 dni w roku, płatne chorobowe i zmiany tylko po 8h tylko 5 dni w tygodniu? czy już nie zmieściło się na tiktoku?
  • Odpowiedz
  • 20
@FLAC: tak jakby cala Europa nie doplacala do utrzymania Volkswagena, Stellantis czy grupy Mercedesa... Chinczycy graja na takich samych zasadach, jak ich konkurencja.
  • Odpowiedz
@deton24

@kusznier: a co z regulacjami, które niszczą rynek motoryzacyjny?

XDDD, oczywiście te mityczne regulacje. Bo przecież przed nimi samochody były tańsze, prawda? Prawda?
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: znam przykład z pierwszej ręki. Chińska fabryka elektrolitu w Wielkopolsce. Chińczyk który tu siedział któryś rok na stanowisku powiedzmy drugi tier zarabiał 4k na łape. Miesiąc temu wrócił do Chin i w tej samej firmie w Szanghaju dostaje już tylko 2k. Dodam że Polak zatrudniający się tam do entry level job dostaje 5k na łape. Więc może to nie miska ryżu, ale wciąż ich tam ruchają na hajsie
  • Odpowiedz