Wpis z mikrobloga

@pejczi:

Barierą ekonomiczną dla niektórych może być koszt studiów na Cambridge - weź pod uwagę, że czesne wynoszą ca. 9k funtów na semestr. Jeżeli patrzymy na wyższą klasę średnią, która życiowo poradziłaby sobie bez 500+, to ten próg mógłby być dla nich zaporowy. Z korzyścią dla Państwa jest stymulowanie rozwoju ich dzieci, gdyż to oni będą tworzyć przyszłe elity. I widzisz - tutaj pojawia się klasyczna piramida potrzeb Maslowa :)
  • Odpowiedz
Żeby być w Polsce elitą, nie trzeba kończyć Cambridge. Wystarczą sensowne studia na sensownym kierunku, ogarnięcie życiowe i już sam na początek pojawiają się oferty powyżej średniej krajowej.

@Xianist: Nie musisz mi o tym mówić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pejczi: w najbliższych miesiącach chciałem kupić dom. Ale dziś czytając kolejne ohydne newsy mam ochotę jednak porzucić ten kraj. Bo boje się że jak nie teraz, to za 5 czy 15 lat i tak będę musiał, tylko zostane już bez kasy
  • Odpowiedz
@pejczi: Należy też brać pod uwagę, że państwo już daje te pieniądze i obiecuje, że dawać będzie. Nie powinno się robić tak, że co wybory zmieniamy podejście państwa do socjalu. Raz rozdajemy na lewo i prawo, a 4 lata później zabieramy wszystko, a za 8 lat kolejna ekipa znowu coś da. PiS pieniądze rozdał, pewnie spora część rodzin uzależniła od 500+ swoje rodzinne dochody czy nawet spłatę kredytów za mieszkania.
  • Odpowiedz
Nie, żeby biedniejszym dać więcej, tylko, żeby zabrać bogatszym. Oczywiście jedno i drugie podejście jest złe, ale mówi sporo o mentalności tych ludzi.

@koniecswiatajestbliski: Semantyka. Nie da się "dać" biednym nie zabierając bogatym.
  • Odpowiedz
@pejczi: jest to przykre, ale tutaj podwójnie. A nawet potrójnie. Bo nie dość, że jest to chamska korupcja polityczna, nie dość, że jest to szczucie ludzi na innych ludzi, to jeszcze robi to koleś, który udaje liberała. A przecież są wyborcy, którzy nie znają programów, a głosują po etykietkach. Ciekawe jaki procent klasy średniej mógłby zagłosować na tego matoła, nie wiedząc co mówi.
  • Odpowiedz