Aktywne Wpisy
heksengerg +227
PeterWeiss +753
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
#humor #humorobrazkowy #bekazprawakow #neuropa #historia
@rrdzony: Wiesz gdyby to byli jacyś żołnierze wyklęci to problem był by teoretyczny albo chociaż mniejszy bo zawsze mogli by powiedzieć że nie chodziło im o zbrodniarzy, jednakże doszły mnie słuchy że w polskich książkach do historii o Kurasiu i o Szendzielarzu piszę się per bohaterowie.
@AndrusZgc: Tego polska szkoła nie uczyła nigdy, a jak widać na załączonym obrazku to chyba nie jest lepiej.
Lubię wyrabiać sobie opinię nie tylko przez czytanie suchych faktów, ale też przez poznanie ich interpretacji innych osób (nie uważam, że mój punkt widzenia musi być tym jedynym słusznym), a przy próbie dyskusji o takich rzeczach jak żołnierze wyklęci jest to słuchanie jak "moja racja
W nauce historii zawsze to mnie denerwowało, że musiałem się uczyć jak Egipcjanie robili papirus, nawadniali pole, albo jak działały drukarnie.
Po c--j to przeciętnemu Kowalskiemu? Już lepiej niech zna historię swojego kraju.
A to, że jest wybielana to bardzo dobrze. U.S.A może wybielać, Izrael może, tylko my mamy się przyznawać i srać do
https://mobile.natemat.pl/25019,morowe-panny-czy-pin-up-girls-w-moro-jak-chcemy-pamietac-powstanki-warszawskie
https://mobile.natemat.pl/186197,cywile-o-powstaniu-warszawskim-od-radosci-po-zal-a-nawet-wscieklosc-ludzie-mowili-idzcie-juz-sobie
To ja już wolę Mezopotamię.
@wespazjan: przed reformą na pewno było lepiej. Szkoła podstawowa - początki współczesnej cywilizacji, Bizancjum, antyczna Grecja, starożytny Rzym. Gimnazjum - początki współczesnej cywilizacji, Bizancjum, antyczna Grecja, starożytny Rzym i średniowiecze. Technikum - początki współczesnej cywilizacji, Bizancjum, antyczna Grecja, starożytny Rzym, średniowiecze i rozpiory