Wpis z mikrobloga

Mirasy z #programowanie #it #emigracja - czy opłaca się wyjeżdżać do #niemcy i pracować jako programista? Mam 1.5 roku doświadczenia i zastanawiam się, ile na rękę mogłabym dostać w #berlin? Słyszałam, że jak się nie jest robolem to emigracja średnio się opłaca - zwłaszcza licząc niemieckie podatki i koszty wynajmu mieszkania.

Programiści, jak Wam się żyje w DE? Warto, nie warto? Chciałam wyjechać z tego chlewu, ale nic nic nie znam niemieckiego, więc moja pewność siebie trochę leży. xD
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@incredible_biscuit: Jeśli chodzi o kasę, to nie ma aż tak wielkich różnic (przynajmniej w porównaniu z Wawą). Natomiast państwo i ludzie są jak najbardziej na plus. Ale jeśli nie znasz języka, to ciężko będzie ci się zintegrować.
  • Odpowiedz
zwłaszcza licząc niemieckie podatki i koszty wynajmu mieszkania.

@incredible_biscuit: w berlinie po 1. ciezko dostac mieszkanie 2. sa mega drogie, wybierz inna miejscowosc, im mniejsza tym tansza. Bardzo czesto dobry angielski wystarcza, ale niemiecki i tak musisz znac. Kase ciezko okreslic, nie wiadomo ile teraz zarabiasz, ile chcesz zarabiac, ile potrafisz ;) ale w de specjalisci maja ogolnie dobre i spokojne zycie
Az tak zle zarabiasz teraz?
  • Odpowiedz
@Vittel Chcę pojeździć po świecie, pomieszkać tu i tam, mieć porównanie i możliwość wyboru. ;) Nie zarabiam źle, ale wolę odkładać w euro niż w złotówkach, skoro oprócz mieszkania w wielu kwestiach koszty życia są podobne.
  • Odpowiedz
@incredible_biscuit:
1. Koszty zycia nie sa podobne, sa wyzsze o 1,9x
2. Zarobki sa podobne do tego co w Warszawie (z 1.5 roku doswiadczenia zarobisz 35k rocznie brutto czyli jakies 1940 na reke)
3. Bez znajomosci jezyka bedziesz bardzo zle traktowany, trudno bedzie ci cokolwiek zalatwic gdyz Niemcy nawet gdy znaja jezyk to nie chca nim mowic. Nawet u glupiego lekarza bedzie to droga przez meke.
4. Zeby wynajac mieszkanie
  • Odpowiedz
@mambuziejakziemniaczek: Moze probowac szczescia ale to tak samo jak w warszawie sa oferty po 20k i tez po 5k, raczej to 45-55k to gorne widly niz przecietne zarobki, nastawialbym sie bardziej na 35 bo jako imigrant bez jezyka to zlapiesz tylko robote ktorej nie wzial Niemiec
  • Odpowiedz
@AntyDojcz: w Monachium owszem moze byc większa konkurencja ze strony Niemcow bo tam imigruja z całego kraju. W Berlinie Niemcy w IT to juz mniejszosc zalogi. Bywa, ze i cale teamy sa tylko złożone z Auslanderow. Jest takie ssanie na programistow, ze czesto sprowadzaja juz ludzi spoza UE, co wiaze sie ze sporym utrudnieniem. Ludzi z UE biora od reki.
Wielu znajomych juz tam siedzi, nikt nie dostal z doświadczeniem
  • Odpowiedz
@incredible_biscuit: skoro i tak planujesz wyjazd to popatrz sobie właśnie oferty z Bawarii lub Westfalii - lepsze pieniądze niż w Berlinie i regiony też dużo ładniejsze/ciekawsze. Jeśli chodzi o pracę to ssanie na dobrych programistów jest ogromne, ale języka się będziesz musiał nauczyć.
  • Odpowiedz
@AntyDojcz: z programistamibto skomplikowana sprawa bo juz na studiach byli tacy co ogarniali wazystko w locie i jestem pewny ze na start dostali wiecej niz nieogarniete studenciaki dostana kiedykolwiek w it
  • Odpowiedz