Wpis z mikrobloga

#qa #testowanieoprogramowania #selenium

Mirki, macie moze jakies opcje albo linki, gdzie mozna sobie pisac testy dla kogos? Nawet za darmo.

Jestem na etapie nauki, caly czas mam problem z wymyslaniem testu i jego zapisem od zera - tzn. nie jestem programista i chyba ze wzgledu na brak abstrakcji nigdy nie bede. Jak robie sobie jakis tutorial, to nagle beng wszystko latwe i przyjemne, jak mam napisac od zera, to pustka. Ostatnio bylem na rozmowie na wlasnie idealne stanowisko (60 manual 40 automat), to poleglem na zadaniach z Javy, a byly naprawde banalne. Co prawda poszedlem z zerowym przygotowaniem, co moj blad, ale mam ciepla posadke zdalnie, wiec stwierdzilem, ze pojde 'na cwaniaka'. I dobrze, ze mi nosa utarli.

Moze ktos u Was w firmie szuka kogos zeby trzaskal testy (moga byc manuale), ale tak zebym mial stycznosc z automatyzacja. Jest opcja wyhaczyc cos zdalnie na pare godzin w tygodniu? Z checia bym poswiecil 1-2h dziennie dla jakiegos podmiotu. Nawet za darmo, byle tylko miec stycznosc z frameworkami (na ten moment ogarniam testng i zaczynam Mavena).

Nie wiem tez, jak moge ocenic swoja wiedze na temat selenium - tak jak z programowaniem jest w necie mnostwo opinii kiedy mozna nazywac siebie kodziarzem, tak z testowaniem ciezko. Wydaje mi sie, ze poradzilbym sobie z automatyzacja GUI, gdzie wrzuca sie wartosci do apki i waliduje wartosci i rezultaty.

A moze macie do polecenia jakies kursy? Zaczynalem od zera - zero znajomosci programowania poza html, ktore swoja droga bardzo sie przydalo w selenium.

Przespalem w karierze 'testera' moment nauki, zaczalem sie wypalac i trzeba bylo reagowac o wiele, o wiele szybciej niz teraz, ale jak to sie mowi 'nigdy nie jest za pozno'.

Chce sie skupic na Selenium z Java.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@katarzynkaN: a bylaby opcja co wykorzystujecie jako automatyzacja? Ja tak naprawde nigdy nie pracowalem z automatami (teraz niby tak, ale to narzedzie dedykowane z praktycznie minimalna ilopscia kodowania)? Co robicie w pracy? Po prostu trzaskacie selectrory itd., czy np. macie jakies API itd.? Kazda wskazowka dobra, bo czuje ze chce sie tak rozwijac (nawet dla samego siebie) ale ciezko to kategoryzowac :/
  • Odpowiedz
@katarzynkaN: czyli w zasadzie tyle, ile bylbym w stanie ogarnac przy dobrym wprowadzniu. No poza pythonem, bo poki co to tylko Java leci.
Oczywiscie, ze mapujecie sobie elementy, inaczej mysle, zebyscie dostali k-----y jakbyscie musieli modyfikowac wszystkie elementy pojedynczo, ktore sa wspolne.

Kurcze, brzmi to bardzo ciekawie, to co robisz, to takie moje marzonko wlasnie - pracowac z dobrze napisanymi caseami, z warunkami kiedy ma failowac, kiedy ma byc pozytywny,
  • Odpowiedz
@bartalke: dla mnie największą zapłatą byłaby możliwość nauki, bycia w jakimś teamie, który zlexalby mi zadania i byłby na tyle fajny żeby mnie wdrożyć w cykl itd. Bardzo chętnie rzuciłbym okiem na tc, poogarbial rzeczy i później chciałbym mieć możliwość zobaczenia jak wyglądają najlpezze praktyki, tak najlepiej byłoby mi się nauczyc!
  • Odpowiedz
@katarzynkaN: ja wiem, że cykl nie jest taki prosty i fajny, że to zazwyczaj jest tak że zero dokumentacji i radź sobie sam, ale na ten moment póki co to jestem Jasiek, a nie qa aut tester ;)
  • Odpowiedz
@bartalke: Panie kochany - na luziku nie wymagam rzeczy zwiazanych z kodowaniem, bo to juz powinno lezec po mojej stronie. Albo chociaz po stronie sprawnego czytania stacka:P Jakbys dal info jak wyglada zycie w takim teamie itd., to byloby cos, czego w zasadzie potrzebuje. Bo co z tego, ze pracuje w Agilu, skoro stycznosci z automatami mam praktycznie nic. Jak wyglada taki dzien pracy autmata?
  • Odpowiedz
@kaaban: pierwsze pytanie bylo zwiazane z napisaniem prostej linijki kodu, ktora sprawdzi czy dany rok to rok przestepny, majac juz podane zmienne. Po prostu, przez to ze uczylem sie podstaw Javy w marcu rok temu, a od maja nie mialem w ogole stycznosci, to mialem kompletna pustke w glowie, zapomnialem nawet o metodzie boolean (tzn. pamietalem ze jest ale po co sie jej uzywa to juz inna rzecz). Teraz zaluje,
  • Odpowiedz
@kaaban: no tak, mowie ze utarli mi nosa i z tego powodu sie ciesze najbardziej. Przynajmniej od momentu tej rozmowy do teraz ruszylem troche temat i wcale nie szukam pracy (mimo ze pewnie bym cos dostal, co byloby fajniejsze od tego co teraz mam), tylko szukam ogarniecia najpierw. :D
  • Odpowiedz