Wpis z mikrobloga

W komentarzach do Kryzysu Kongijskiego kilku mirków pytało mnie, o czym będę teraz pisał na #merkuriusz.
Tematów jest kilka i sam nie wiem na co się zdecydować, dlatego pomyślałem o małej ankiecie .

Niestety ankiety na mirko mają limity co do ilości znaków, dlatego poniżej wrzucam odrobinę bardziej rozbudowany opis każdego z punktów:

- [Liberia] Jak umiera dyktator, czyli państwo byłych amerykańskich niewolników i pewna kaseta video
- Paul Kagame] Ruandyjski Cortés, który z garstką Tutsi odbija swój kraj, pokonuje Mobutu i doprowadził Zimbabwe do upadku
- [Afrykańska wojna światowa] Kongo, 5.4 mln. ofiar, 9 krajów i ponad 20 ugrupowań zbrojnych, czyli największy konflikt po II wojnie światowej
- [Tuaregowie] Saharyjscy nomadzi grają na elektrycznych gitarach walcząc o swoje prawa i godność (z Kaddafim, Francuzami i uranem w tle)

W tym rzucie jest tylko Afryka (bo w sumie lubię Afrykę) i mam nadzieję, że jeszcze was nie zanudziłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
(plusujących ten wpis, zawołam do gotowego tekstu, który zbierze najwięcej głosów).

#merkuriusz - tag z ciekawostkami ze świata

#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #historia #afryka
Merkuriusz_Ordynaryjny - W komentarzach do Kryzysu Kongijskiego kilku mirków pytało m...

źródło: comment_VoXhs5UxU0GT14VyDsljaIRv88Tm5MUc.jpg

Pobierz

O czym chcecie poczytać na #merkuriusz?

• Liberia 24.0% (112)
  • Paul Kagame 10.3% (48)
  • Afrykańska wojna światowa 49.9% (233)
  • Tuaregowie 15.8% (74)

Oddanych głosów: 467

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przejrzałem komentarze z Kryzysu Kongijskiego i wołam wszystkich, którzy byli bezpośrednio zainteresowani kolejnymi tekstami (przepraszam jeśli kogoś pominąłem, ale bałem się niepotrzebnie spamować)

@lawanty @powsinogaszszlaja @RFpNeFeFiFcL @buntpl @pestis @niechswiatplonie @drWind @C8H18 @Djodak @sing @PanzerWaffel @Prison @AshesOfTheSun @Psota @meris91 @panautobus166 @Ejdemson @AshesOfTheSun @frems @michal42 @czerwone_obcasy @pieczo @Duroz
  • Odpowiedz
@Merkuriusz_Ordynaryjny:

(bo w sumie lubię Afrykę)

Starsze tematy też? Bo na wykopie często powtarza się temat, że po za starożytnym Egiptem, który tak naprawdę nie jest w Afryce xD, nie było cywilizacji, a wszyscy mieszkali w lepiankach albo innych szałasach. Zatem taka nieśmiała propozycja, żeby się cofnąć chociaż do okresu sprzed konferencji berlińskiej.
  • Odpowiedz
Wszystkie przedstawione przez ciebie tematy są interesujące. Nie mogłem się zdecydować. Ale nie ważne o czym będzie następny wpis to i tak będę czytał i plusował jak szalony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Są jeszcze tematy wojen narkotykowych i karteli w ameryce południowej, o których chętnie bym poczytał. W kązdym bądź razie ciekawych historii chyba nigdy nie zabraknie. :)
  • Odpowiedz
@Merkuriusz_Ordynaryjny: Panie Kochany, toż każdy temat to złoto :) Ja od razu pozwolę sobie zapytać - z racji mojego wielkiego zainteresowania Afryką, jej historią i teraźniejszością (szczególnie tą czarną częścią) co jeszcze ciekawego polecasz do przeczytania/obejrzenia w tematach w sumie wszelakich. "Kongo" oczywiście przerobiłem (nie wiem czy kojarzysz mój nick z krótkiej dyskusji o tej książce pod poprzednim zdaje się Twoim wpisem).
  • Odpowiedz