Wpis z mikrobloga

Jak to jest z przednim napędem w traktorach? Oglądałem ostatnio ten filmik i zauważyłem że są tam zwykle przeguby asynchroniczne w zwrotnicach. To koło raz się kręci wolniej, a raz szybciej podczas skrętu?
#traktorboners #rolnictwo
Xaarkes2 - Jak to jest z przednim napędem w traktorach? Oglądałem ostatnio ten filmik...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xaarkes2: Tak, dlatego ciężej jest skręcić na śliskim podłożu z włączonym napędem, bo promień skrętu się zwiększa. Tak samo jest z przeniesieniem napędu ze skrzyni na przedni most - przód zawsze się kręci szybciej. Dlatego należy włączać przód tylko kiedy trzeba.
Rozwiązaniem tych ograniczeń są homokinetyki, ale to wiadomo - droższe i bardziej skomplikowane.
  • Odpowiedz
@Xaarkes2: Asynchroniczne pojedyńcze występują w bardzo prymitywnych napędach, takich których używa się rzadko i zazwyczaj na wyprostowanych lub mało skręconych kołach, zaleca się też manewry tylko na jakimś podłożu nieutwardzonym, wtedy nie jest to aż tak odczuwalne. W większości przypadków i w tym na filmie też, przegub jest podwójny, wtedy to przesunięcie fazowe w dużej części się znosi i prędkości kątowe są zbliżone, czyli pracuje tak że ta pulsacja prawie
  • Odpowiedz
@kapitan_kielon: o czym ty kolego piszesz?
co ma promien skretu do tego jaki przegub w przedniej osi jest zamontowany?
Ponadto co ma zestrojenie przodu z tyłem wspólnego z rodzajem przegubu?
  • Odpowiedz