Wpis z mikrobloga

Niedługo nowy pecet, a z nim decyzja: który windows?
Jedyną rzeczą która mnie przekonuje do 10 to DirectX 12, ale czy to rzeczywiście dużo daje? Bo jak mam się bawić w blokowanie jakiegoś szpiegowania i męczyć z updatami to wolę zostać przy 7.
#pcmasterrace #komputery #windows #windows10 #windows7
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szatek16: Tylko i wyłącznie 10. Ja nie wiem jak można jeszcze 7 rozważać jak niedługo mu wygaszą wsparcie. Jak się szpiegów boisz, to sobie Ubuntu zainstaluj. Są programiki do wyłączania zbędnego syfu w Win 10.
  • Odpowiedz
@szatek16: Paradoksalnie powiedziałbym, że Windows 8.1. Posiada wsparcie do 2023 roku. Natomiast sam DirectX 12 nie okazał się fenomenem jak poprzednicy. Aktualnie to bardziej "ficzer" niż API rzeczywiście wspierane w grach. Nie wiem z czego to wynikło, ale pomimo zalet, tym razem DirectX ma spore problemy z adaptacją. Nie okazał się killer-ficzerem, dla którego masowo przechodzi się na W10.

Jeśli chodzi o WIndows 7 - systemem był dobrym, ale za
  • Odpowiedz
  • 2
@Khaine Osobiście sposób 3 systemów Windows 7, Windows 8.1 (pomijam 8) i Windows 10 to w tej kolejności 10>8.1>7.
Windows 10 jest udanym systemem, a z tym szpiegowaniem.. Serio kim jesteś żeby komuś zależało bardzo na takich danych,jesteś tylko statystyką dla nich.
  • Odpowiedz
@conTEq: Dokladnie. Ciezko mi zrozumiec ludzi ktorzy mysla ze ich dane sa tak wartosciowe ze hakerzy tylko czekaja na to az zainstaluja Win10 zeby mogli dorwac ich TAJNE informacje! :)
  • Odpowiedz
@conTEq: Dokladnie. Ciezko mi zrozumiec ludzi ktorzy mysla ze ich dane sa tak wartosciowe ze hakerzy tylko czekaja na to az zainstaluja Win10 zeby mogli dorwac ich TAJNE informacje! :)

Niektórzy po prostu kradną i nie chcą się ujawniać :D muzyka, gry itp. Sam ostatnio kupiłem konsolę i teraz dopiero wiem ile kosztują gry. Cena 400zl nie jest już dzisiaj niczym nadzwyczajnym. Ale jednak po zakupie jest to poczucie, że
  • Odpowiedz
@patryk-dobrzynski: bardziej jesteś frajerem co kupuje gry za 400 który szkodzi wszystkim i wmawia sobie że wapiera grę

Jakiś argument? ( ͡° ʖ̯ ͡°) w jaki sposób szkodzę innym? Ceny nie spadają do poziomu cebuli? ))¯_(ツ)_/¯ Zawsze możesz kupić 2 lata po premierze za połowę ceny, ale po co kiedy można mieć za darmo (°°
  • Odpowiedz
  • 0
@szatek16 Niestety nowe CPU to tylko pod win 10. Co prawda win 7 też Ci się odpali ale nie ma gwarancji że wszystkie instrukcje CPU będą działać. I sam Intel i AMD o tym mówili.
  • Odpowiedz
@w_CZOPKU_urodzony: Na szczęście szpiegi dla W7 / W8.1 miały nieco inną rolę. O ile Windows 10 ma telemetrię "by default", tak w przypadku starszych Windows chodziło o badanie użytkowników, uczestniczących w programie CEIP. Dla użytkowników niekorzystających z niego, dane telemetryczne nie były zbierane.

Pamiętam oczywiście aferę z przemyceniem telemetrii do starszych Windows. Na szczęście nie była dla wszystkich, a jedynie dla użytkowników będących w CEIP.
  • Odpowiedz