Wpis z mikrobloga

@brak_nicku: uczę się dopiero.. mam ćwiczenie.. by kopiować dane z kilku plików w folderze.. każdy otwieram i kopiuję z jego dane..

I teraz tak.. jeśli w tych danych jest np. "A" to mam tego kopiować.

By kod wyglądał lepie.. chciałem same sekwencje kopiowania napisać w odwołaniu i przywoływać tylko gdy będą potrzebne.

Tyle tła.. nie rozumiem o co chodzi Ci z tą logiką:P
  • Odpowiedz
@etherard: Na ćwiczeniach powinni uczyć, że kod powinien się wykonywać kolejno, a nie skakać gdzie popadnie, dlatego używanie Goto dyskwalifikuje jakiekolwiek sensowne rozwiązanie. Tyle tła, teraz czemu zamiast tego co napisałeś nie zrobisz:

Do while

If ...
  • Odpowiedz
@etherard: unika sie goto. jest to zla praktyka, i jesli kdou nie da sie napisac bez goto to znaczy ze jest zle pisany, wg tego co opisales pottzebujesz uzyc metody/funkcji/procedury - zalezy jaki jezyk tak sie to zwie.
  • Odpowiedz
uczę się sam

@etherard: to bardzo fajnie, ale od razu zapomnij o istnieniu instrukcji Goto (wyjątek - archaiczna obsługa błędów w VBA On Error Goto - wymuszająca użycie Goto). Wszystko poza obsługą błędów da się zrobić bez jej użycia, a nie nauczysz się bardzo złych praktyk
  • Odpowiedz
@croppz: ja osobiście nie używam, ale wiem, że i takie rozwiązanie ma swoich zwolenników. Jednak na początek lepiej zapomnieć o Goto, ewentualnie później poznać jakieś sensowne wyjątki:)
  • Odpowiedz