Wpis z mikrobloga

@MaddoxX1911: też jestem zaskoczony, bo do tej pory wszystko szło raczej w stronę pułapki dla inwestorów. Zero konkretów, strona zrobiona od szablonu, ciągle przesuwane terminy. Linia w Szwecji miała być "kiedyś" jak już 93 w Chinach będzie szła produkcja pełną parą.

A teraz wykupienie 20% Koenigsegga, zmiany jak chodzi o właściciela NEVS, jeżdżące koncepty...
Atreyu - @MaddoxX1911: też jestem zaskoczony, bo do tej pory wszystko szło raczej w s...
  • Odpowiedz
też jestem zaskoczony, bo do tej pory wszystko szło raczej w stronę pułapki dla inwestorów. Zero konkretów, strona zrobiona od szablonu, ciągle przesuwane terminy.

@Atreyu: To chyba coś ci się grubo pomyliło bo dosłownie to już lata od kiedy zatrudniają jak szaleni (w Szwecji też) i budowali fabryki akumulatorów itp. w Azji. Dzieje się ale kurde boli mnie okrutnie że to już naprawde tym razem nie jest SAAB :/ Trooochę
  • Odpowiedz
@Saeglopur: guzik grubo się dzieje. Cały czasy było od 2012 roku lawirowanie między bankructwem, ugodą, restrukturyzacją, nowymi inwestorami. Kadra inżynierska przychodziła i odchodziła. W grudniu 2018 roku najbardziej zasłużeni inżynierowie którzy robili w Saab'ie odeszli do Volvo.
Od przejęcia aktywów po saabie wyprodukowali około 400 modeli 9-3 pod marką saab'a, kombinowali z saab 9-3 elektrykiem, aż wreszcie w wyniku niedotrzymania umowy (mieli pokazać i wypuścić nowe modele aut) stracili prawa do
G.....n - @Saeglopur: guzik grubo się dzieje. Cały czasy było od 2012 roku lawirowani...

źródło: comment_qdUV6OdoLpANxjFtU8uVU90fvqXrsUB0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Grabiszon: No przykro mi ale to tylko jakieś wyrywki tego co się dzieje :) Kto przeszedł do Volvo weź pod uwagę, oni w Szwecji nie będą mieć produkcji za bardzo a już nigdzie wszystkiego co związane z silnikami spalinowymi i całym ich osprzętem. Sytuacja z inwestorami jest jednoznaczna już od paru solidnych lat (konsorcjum szwedzko-japońsko-chińskie przy czym ze strony Szwecji to jest wręcz rząd) i ruszyli z budową fabryk akumulatorów
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Żadne wyrywki. Weź sobie przeanalizuj historię Nevs od powstania do teraz. Dokładnie. Co do rządu Szwecji. Guzik prawda. Oni - Nevs bardzo lubią się otaczać i pokazywać z rządzącymi to ich uwiarygadnia. Jeszcze niedawno nie mieli pieniędzy na start produkcji aut w Chinach co potwierdzał nawet w wywiadzie prezes nevs w Szwecji. Do tego cieszył się że firma prawie nie ma długów...
Nevs miał już współpracować z Didi, Panda Electric,
  • Odpowiedz
@Grabiszon: Można odbijać w kółko :D Z Evergrande sytuacji nie znam bo to świeża sprawa ale dotyczy chyba jedynie szwedzkiej części NEVS (?)
SAAB miał pomoc rządową już wcześniej wielokrotnie, to było warunkiem że mają w końcu mieć branżowego inwestora albo niestety paść. Sytuacja z inwestorem chińskim w Volvo jest kompletnie inna, ich rynkowa pozycja też. Chińczycy w Volvo są właściwie tylko inwestorem kapitałowym, w SAABie (NEVSie) jest kompletnie inaczej
  • Odpowiedz