Aktywne Wpisy

Tomek3322 +3
Szukałem dzisiaj pół dnia mechanika samochodowego, który podjąłby się naprawy silnika.
Opisałem problem - brak kompresji na 1 cylindrze - bo kupiłem sobie zestaw z Allegro i sam sobie zmierzyłem.
Oczekiwałem konkretnej naprawy, polegającej na zdjęciu głowicy i wymianie zaworów w niej, lub w razie większych szkód remontu kapitalnego silnika. Większość odpowiedzi to było: silnik śmieć, przywieź silnik to ci wymienimy, stare auto - szukaj innego, termin najwcześniej na listopad.
Mam wrażenie
Opisałem problem - brak kompresji na 1 cylindrze - bo kupiłem sobie zestaw z Allegro i sam sobie zmierzyłem.
Oczekiwałem konkretnej naprawy, polegającej na zdjęciu głowicy i wymianie zaworów w niej, lub w razie większych szkód remontu kapitalnego silnika. Większość odpowiedzi to było: silnik śmieć, przywieź silnik to ci wymienimy, stare auto - szukaj innego, termin najwcześniej na listopad.
Mam wrażenie

Jaka okolica dobra do zamieszkania (najem)? Rozważam przeprowadzkę do Warszawy, dotąd myślałem tylko o centralnych dzielnicach, najlepiej jak najbliżej centrum typu Żoliborz albo samo Śródmieście, ale w sumie jest rower miejski, jest metro, więc pewnie mógłbym mieszkać gdzieś dalej, ale chyba jednak centralne dzielnice: poza wymienionymi wyżej Wola, Ochota, Mokotów, ewentualnie jakieś bliskie Bielany czy coś. Kwestie dla mnie kluczowe:
- dość rozwinięta gastronomia, nie musi być równie bogata co w Śródmieściu,
- dość rozwinięta gastronomia, nie musi być równie bogata co w Śródmieściu,
źródło: mapa-dzielnic-warszawy
Pobierz

Mireczki mam pytanko ponieważ uczę się dopiero i chce wiedzieć czy dobrze robię. Mam tablice i dynamicznie zwiększam sobie jej rozmiar z czym nie miałem problemu. Zastanawiałem się tylko jak ją pomniejszać. W końcu wpadłem na pomysł że
zwyczajnie kopiuję tablice ale o jeden mniej a starą usuwam. Kod poniżej nie wiem jak go w spoiler dać xD. Chce wiedzieć tylko czy nie popełniam jakiegoś błędu który może zagrozić jakimiś wyciekami pamięci.
int *zmniejsz_tablice(int* tab, int &rozmiar)
{
rozmiar--;
int *nowytab = new int[rozmiar];
for (int i=0; i<rozmiar;i++)
{
nowytab[i] = tab[i];
}
delete [] tab;
return nowy_tab;
}
int*nieintDziałać będzie, ale oczywiście można to zrobić lepiej (szybciej) chociażby przy użyciu odpowiednich funkcji do kopiowania
struct Tablica {int *tab;
unsigned int rozmiar;
unsigned int rozmiar_zaalokowany;
};