Wpis z mikrobloga

Czy panele akustyczne (czy jak to się tam zwie, te takie kwadraciki) po zamocowaniu na ścianie są w stanie wyciszyć dźwięki dochodzące od sąsiadów za ścianą, czy też tylko spowodują, że to właśnie on będzie miał błogą ciszę? #budownictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #akustyka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewc: w sumie zadałeś dobre pytanie. Moim zdaniem tak, ale opór akustyczny względem tłumienia dźwięków wewnętrznych i zewnętrznych nie będzie w nich taki sam. Tego typu ekrany nie tylko wygłuszają dźwięki swoją strukturą wewnętrzną ale i kształtem zewnętrznym (te wypustki). Przyklejone do ściany będą oczywiście tłumić dźwięki z zewnątrz ale już tylko swoją strukturą wewnętrzną. Z tego względu, jeżeli chcesz się odgrodzić od dźwięków przenoszonych przez ścianę (czyli drgań ściany
Frollo - @lewc: w sumie zadałeś dobre pytanie. Moim zdaniem tak, ale opór akustyczny ...

źródło: comment_ZFd2aUqeEhIjMHqtHwdrmTGXTLXxIOI7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Frollo: Szczerze to miałem nadzieję, że ktoś zastosował już takie rowiązanie i sam powie, jakich paneli użył ( ͡° ͜ʖ ͡°) Widzę, że jest milion rodzajów, grubsze, cieńsze, drewniane, piankowe, nie mam pojęcia co z nich (o ile cokolwiek) się nadaje. Wiem tylko, że muszę coś z tym zrobić, bo powoli zaczyna mi siadać na psychikę, gdy wracam zmęczony po pracy i muszę słuchać rozwydrzonego bachora
  • Odpowiedz
@Frollo: czyli lepiej działać metodą wełna+płyta, zamiast zwykłych paneli? bo te panele w sumie można całkiem ładne dostać, więc kwestia estetyki nie jest tu istotna
  • Odpowiedz
@lewc: musisz policzyć koszty. Na pewno te panele łatwiej się kładzie, ale jak sam robisz to mała różnica. Wełna na pewno powinna być tańsza jako materiał. A proponowałbym normalnie wykończyć - na przyklejoną wełnę dać klej+ siatka i tynk gipsowy i pomalować. Będzie twarde, sztywne i pewne. Sprawdzony i najlepszy system. A tych paneli już nie wykończysz przecież.
  • Odpowiedz
@lewc: mozna dostac panele akustyczne grubosc 2-3cm ktore przyklejasz bezposrednio do sciany i mozna na nie tynk rzucic, a jak nie to plyte gk przymocowac jeszcze do tego panelu i juz normalnie wykanczasz sciane. Duzy wplyw na wytlumienie dzwiekow powietrznych ma masa 1m2 przegrody (uogolnione prawo masy) i jakies specjalne wlasciwosci materialu.

Na welne bezposrednio klasc tynk to imho glupi pomysl bo to nigdy nie bedzie sztywne i bedzie pekal
  • Odpowiedz
  • 0
@kyzio ale dokładnie taka jest metoda wykonywania wykończenia wełny zarówno na elewacji jak i wewnetrznie. Klej do siatki którym się mocuje siatkę jest bardzo sztywny plus do tego dochodzi 15 mm tynku. Przy prawidłowym wykonaniu nic nie popęka
  • Odpowiedz
@Frollo:dobra zle sie troche wyrazilem, na zewnatrz to raz, ze malo kto stosuje welne i na nia tynk (bo styropian tanszy), a dwa to ze na zewnatrz, kto daje welne na sciane od wewnatrz w bydunku?????
  • Odpowiedz
@kyzio: Bardzo często! Sam nie raz tak projektowałem - robi się to, gdy należy zachować oryginalną elewację np. w budynkach zabytkowych lub gdy są inne przesłanki uniemożliwiające ocieplenie od zewnątrz. Wtedy ociepla się ściany od wewnątrz. Nie można robić tego styropianem z dwóch powodów: skraplania się wilgoci po wewnętrznej stronie przegrody budowlanej (styropian tworzy właściwie nieprzepuszczalną warstwę dla pary wodnej zaś wełna doskonale parę odprowadza) i z przyczyn p.poż. Właściwie
  • Odpowiedz