Wpis z mikrobloga

Ktoś mógłby mi wyjaśnić czym jest wykres żelazo węgiel w prostych, zrozumiałych dla mnie słowach? Tak żebym wiedział o czym mówię wykładowcy a nie uczył się formułek na blachę? Ewentualnie jakaś stronka wyjaśniająca w sposób przystępny to zagadnienie?

#studia #mechanikaibudowamaszyn #mibm #studbaza #polibuda
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Falquan: ogólnie wiem że to zawartość węgla i temperatura co daje określoną strukturę materiału, tyle że zagadką dla mnie jest sposób odczytywania i interpretowania. Niestety mam tak że żeby coś umieć, muszę to zrozumieć, a klepanie na blachę działa na mnie frustrująco. Nie zrozumiała dla mnie jest zasada, stop o określonym udziale węgla podgrzeję, skład się zmieni, ochłodzę go do temp wyjściowej to skład wróci do postaci wyjściowej czy pozostanie
  • Odpowiedz
@Perdition: oczywiście jak to zawsze bywa - zależy. ( ͡º ͜ʖ͡º) Zależy od szybkości chłodzenia nagrzanego stopu. Z zakresu austenitu, w przypadku bardzo wolnego chłodzenia (poniżej szybkości krytycznej), po ochłodzeniu w zakres ferrytu, dostaniesz ferryt. Ale jeśli taki austenit schłodzisz bardzo szybko, to zajdzie przemiana martenzytyczna i w konsekwencji otrzymasz martenzyt.
  • Odpowiedz
@Falquan: @bounceback: ok, czyli szybkość chłodzenia (i pewnie też nagrzewania) jest też czynnikiem wpływającym na strukturę materiału otrzymanego. Wiem co to perlit i cementyt, gorzej z określeniem co to ferryt i austenit, oficjalne formułki nie wiele mi wyjaśniają. Ktoś zna jakąś zjadliwą definicję dla tychże?
  • Odpowiedz
@Perdition: Szybkość nagrzewania ma wpływ na powstawanie naprężeń cieplnych - im szybsze nagrzewanie tym większe naprężenia. Nie dostaniesz innej struktury przez to, że szybciej nagrzejesz, ale faktycznie struktura może być w jakiś sposób zdeformowana, a przez to może dojść do deformacji w skali makro.
Ferryt to roztwór węgla (lub innych pierwiastków) w żelazie alfa [czyli jednej z jego odmian alotropowych (podobnie jak w przypadku węgla czy tytanu)]. Austenit to to
  • Odpowiedz