Wpis z mikrobloga

Mam pytanie.
Jak obsłużyć prosty formularz kontaktowy w portfolio? Wysyłać wiadomości na maila czy zapisywać jakoś w bazie danych?
Czy ktoś mógłby zarzucić jakimś polecanym źródłem, w którym jest pokazane jak zrobić to według dobrych praktyk?

#php #laravel #naukaprogramowania
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aso824: kolejkę czego? Po co ta kolejka?

@RootVik: Ja bym słał na maila i sobie jakoś filtrował te wiadomości w kliencie żeby wpadały do konkretnego folderu. Dodatkowo zabezpiecz się przed botami spamującymi (captcha).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hajs86: kolejkę Redis/Rabbit. Od razu jest Laravel Horizon jako dashboard dla niej i brak ryzyka że fail serwera email spowoduje problem (bo wiadomosc będzie wisiec jako failed job). Kolejną zaleta jest to że klient po naciśnięciu "wyślij" nie dostanie laga bo serwer mail mial slabsze chwile - ale to można zrobić zapisując do bazy i wysyłając cronem, tyle że w takim wypadku łatwiej użyć juz kolejki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hajs86: uwazam, dlatego na początku napisałem:

dla strony typu portfolio to przesada

Niemniej OP pytał o dobre praktyki, a kolejki w Larwie są banalne
  • Odpowiedz
@olekturbo: do wszystkich zadań które mogą zająć dłuższą chwilę, a ich rezultat nie jest ci potrzebny od razu; przykładowo, wysyłka maila potrafi zająć parę sekund. W zwykłym skrypcie użytkownik wtedy oczekuje na odpowiedź serwera. W przypadku kolejki ma od razu informację (bo zadanie poszło na kolejkę, a nie do wykonania), a w tle worker sobie ściąga zadania i je wykonuje. Jak zadanie się nie uda, to możesz to łatwo zobaczyć
  • Odpowiedz