Wpis z mikrobloga

#spring #mysql #java #docker

Czy istnieje możliwość skonfigurowania dockera w taki sposób żeby odpalał spring-bootową aplikację + bazę mysql - ale czerpał zmiany z mojego projektu na Windowsie? Tak żeby przy każdej zmianie nie trzeba było tworzyć nowego obrazu, a przebudowac projekt.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mariusz-laszczka: Da się. docker-for-windows, docker-compose z obrazem MySQL i twojej apki. W contenerze z apka montujesz katalog z windowsa z aplikacją i możesz robić rebuild w środku kontenera.

Ale kompletnie nie widzę sensu i nie widziałem takiego zastosowania. Dlaczego chcesz tak zrobić?
  • Odpowiedz
automatyczne

@asdasdce2w: @Godziu73: @Koryntiusz: Dzięki! Tak się tylko zastanawiałem nad sposobem tworzenia projektu :) Wtedy współtwórcy nie musieliby instalować mysqla + innych potrzebnych zależności. Ściągaliby sobie projekcik, budowali obraz dockerowy i działali na swoim kodzie testując go sobie w kontenerze lokalnie
  • Odpowiedz
@mariusz-laszczka: ale do deweloperki możesz sobie odpalić samego MySQL w kontenerze a apke lokalnie (najprawdopodobniej z IDE).

To zawsze była odpowiedzialność dewelopera, pobrać kod, ściągnąć zależności, zbudować (do dwóch ostatnich zadań masz mavena albo gradle) i testować. Wrzucanie zależności do dockera to słaby pomysł, obraz będzie ważył tonę ;) I będzie problem z nowymi wersjami takiego obrazu.

Dockera raczej używa się do rozpowszechniania konkretnych wersji oprogramowania.

Możesz przygotować docker compose
  • Odpowiedz