Wpis z mikrobloga

Przed moim blokiem jest parking, który jest stanowczo za mały i ma aż trzy miejsca dla niepełnosprawnych i odkąd żyje nie pamiętam żeby tam ktokolwiek stał. Z powodu braku miejsca zostawiłem tam samochód na trzy godziny i kiedy wróciłem czekał na mnie mandacik od straży miejskiej . Problem w tym, że miejsce to wygląda w ten sposób. Nie ma żadnej koperty tylko czerwona kostka i jedynie znak pionowy. Straż miała prawo przywalic mi mandat?

#samochody #prawojazdy
MaxwellStB - Przed moim blokiem jest parking, który jest stanowczo za mały i ma aż tr...

źródło: comment_9d6Ihb3VLWGZjV5NkYLxJRCG0yji7NnP.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@uhu8: to jest strona prowadzona przez niepełnosprawnych, więc wiadomo, że będą pisać na swoją korzyść.

Ogólnie to tu nawet linii miejsca parkingowego nie ma... Jakieś wzorki z kostki to nie linia.
  • Odpowiedz
@MaxwellStB: Nie. Kolorowa kostka brukowa nie jest oficjalnym oznaczeniem jakiegokolwiek miejsca parkingowego i z punktu prawa w tym miejscu znak jest postawiony bezzasadnie, bo parking musi mieć właściwie oznaczone miejsca parkingowe. Odwołuj się, nawet jeśliby nie chcieli anulować mandatu, to w sądzie z łatwością wygrasz.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@uhu8: tylko wszędzie jest mowa o kopercie. Op wrzucił zdjęcie, gdzie jest tylko znak pionowy i nie ma wyznaczonego miejsca parkingowego. Straż miejska, co regularnie nawiedza moje osiedle twierdzi, że inny kolor kostki to nie jest oznaczone miejsce parkingowe i cyk - wypisuje mandaty.
  • Odpowiedz
@ArchDelux: @MaxwellStB: W przypadku oznaczania miejsc dla niepełnosprawnych koperta/znak poziomy jest nieodłącznym elementem znaku pionowego. Miejsca oznaczone inaczej są oznaczone źle, I nie są miejscami dla niepełnosprawnych w świetle PoRD.
  • Odpowiedz
@Yam1337:

nigdzie w przepisach nie znalazłem potwierdzenia obiegowej internetowej opinii, że znak pionowy jest w przypadku miejsc parkingowych „ważniejszy” od poziomego. Oba mają tę samą moc prawną i za nieprzestrzeganie każdego z nich możemy potencjalnie zostać ukarani mandatem.

Ciekawym problemem jest natomiast oznaczenie miejsca jedynie za pomocą znaku D-18a; według rozporządzenia, ma on „oznaczać miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby”, a nie „wyznaczać” takie miejsce, więc wydawałoby się, że
  • Odpowiedz
@ArchDelux: Drugi akapit mówi właśnie o tym, o czym napisałem. Sam znak pionowy D-18a z T-29 informuje, że na parkingu znajduje się miejsce dla osób niepelnosprawnych i jest wyznaczone kopertą. Bez owej koperty nie można ustalić, gdzie to miejsce się znajduje. Stwierdzenie, że któryś ze znaków jest jest bardziej/mniej ważny jest idiotyczne, bo te znaki bez siebie nie funkcjonują. To tak, jak by rozważać co jest w samochodzie ważniejsze, silnik
  • Odpowiedz
@Yam1337: jest napisane, że jest problem, bo nie jest określone czy ono jest pionowo, poziomo etc, ale sam znak pionowy wskazuje, że tam jest miejsce dla 1 pojazdu os. niepełnosprawnej i na tej podstawie SM może ukarać.
  • Odpowiedz
@ArchDelux: Tam to znaczy gdzie? Jeżeli SM kara to robi nie niesłusznie, co się niestety też zdarza - info z samego źródła, te sprawy są nie do przegrania w sądzie.
  • Odpowiedz
Tam to znaczy gdzie?

@Yam1337: w źródle, które podałem.

Jeżeli to jest tak jak z niewyznaczonymi miejscami w strefach płatnego parkowania, to oczywiście jazda z mendami do sądu.
  • Odpowiedz
@Yam1337: przy znaku domyślnie, ale to oczywiście bezsens bez stosowania wymalowanych linii/koperty. Miałem przykład w temacie ostatnio. Była taka tabliczka "miejsce dla rodzin z dziećmi" ustawiona na publicznym parkingu przez zarządcę terenu. Taka sobie zwykła mała grafika na jakimś przykrótkim słupku. Staje tam przy tej tabliczce baba jakimś vanem i ma ze sobą kaszojada. Stoi z nim na zewnątrz, przy tym aucie. Obok dalej samochody, nie ma też na asfalcie
  • Odpowiedz
@ArchDelux: Chyba nie boisz się o swój lakier i lusterka - to jest też trochę problem, jeżeli chodzi o źle oznakowane miejsca. Skorzystasz z takiego, nikomu nie zaszkodzisz a ktoś Ci zniszczy lusterko albo porysuje auto. Swoją drogą niedawno spotkałem się z ciekawym znakiem przed komisariatem policji - warto zaznaczyć, że wszystkie miejsca w okół były zajęte a te dwa były puste - na pierwszy rzut oka miejsca przeznaczone dla
Yam1337 - @ArchDelux: Chyba nie boisz się o swój lakier i lusterka - to jest też troc...

źródło: comment_9T4QMIHuuLoyb6de5iLzZgZcK3azxnI9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz