Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wyjaśnic dlaczego tło zaaplikowane do elementu html pokrywa całe widoczne okno przeglądarki, ale nadane obramowanie widoczne jest tylko na małym prostokącie? Konsola podaje że rozmiar elementu html to ten mały prostokąt i to jak najbardziej rozumiem. Nie rozumiem tylko dlaczego tło dotyczy całego obszaru, skoro przecież element html jest (w tym przypadku) tylko malutkim prostokątem.

html {
background-color: red;
border: 1px solid blue;
}
https://jsfiddle.net/tjq5Ly6b/

#css #webdev
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheBestThing: @MarekAntoniusz: Element html jest na tyle długi (height) na ile długa jest jego zawartość. Tak więc to że obramowanie jest małym prostokącikiem jest jak najbardziej w porządku (napisałem to przecież w głównym poście). To że kolor nadany temu elementowi modyfikuje kolor całego okna - to jest dziwne i pytam o powód tego zjawiska.
  • Odpowiedz
@Matt23: Nie mam pojecia, nie styluje elementu za czesto :D Zrobilem sobie plik na kompie i dodalem te same style co ty. Na Chrome obramowanie jest wokol calego elementu (height 100%) a na Firefoxie jest tak jak na przykladzie w jsfiddle ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Matt23: Bajer jest, że jak powyżej
wklepiesz np. zielonka , to wtedy ramka robi się na cały obszar przeglądarki. Idąc moim tokiem myślenia, możliwe, że to co jest pod (?) ramką jest zarezerwowane na wszystko to, co nie jest w body? Tylko dlaczego na dole a nie u góry? :D
  • Odpowiedz