Wpis z mikrobloga

@Jestem_Tutaj: Z kulkami się nie zgadzam, lepiej położyć płytkę PCB na płasko na rozłożonej foli - mniejsze ryzyko że coś odpadnie.
@Brainondrugs: Czemu nie 200 stopni? Luty bezołowiowe topnieją w temp 210-225.
@plaisant: 180 to może być za mało - lutowie ma zastać upłynnione, a nie uelastycznione. Po prawidłowo wykonanym zabiegu takie karty działają czasami nawet kilka lat. Miałem 9800gtx+ który przy 2 pieczeniach ponad 10
  • Odpowiedz
@Golomp: Też czekam od nich... @x-kom po kontakcie z ich infolinią, przemiły pan powiedział- Nie spodziewamy się dostaw od dystrybutora i nie umiemy określić kiedy to się stanie.
  • Odpowiedz
@neo_1995: Mam gtx960 do "naprawy" bo przy obciążeniu mimo niskich temperatur wywala na monitorach mozaikę, jakieś porady? Bo leży od tygodnia i nie chce zrobić czegoś jak debil.
Oczywiście zdjęcie radiatora, wentylatorów i wytarcie pasty to podstawa, natomiast o tempetaturach czytałem żeby raczej w okolicach 180 trzymać właśnie?
  • Odpowiedz
to i tak c---a daje te pieczenie , na tydzień góra 2 będzie działać , na allegro dobre :)

@plaisant: laptopa naprawiłem za pomocą suszarki do włosów, 30 min nagrzewania z odległości 3cm. Działał pół roku. Dokładnie o miesiąc dłużej, niż po dwutygodniowej wizycie w serwisie za 200 PLN :D.
  • Odpowiedz
@cienki137: Patrząc na tę sytuację to też to rozważam, zobaczymy, na razie jadę na integrze xD
Inna kwestia taka, że akurat tej wersji (MSI Armor) to nie ma nigdzie, inne widziałem że sa dostępne :/
  • Odpowiedz
@Golomp: czasem jest Gigabyte też w wersji za 2300 na xkomie ale sytuacja jak z armorem. Są i będą wersje z dopiskiem OC, mają stockowo lepszego boosta i są w stanie trochę lepiej się kręcić. Ale jak mam dołożyć jakieś 5 stów do interesu by mieć o kilka procent lepsze OC, to wolę dołożyć 200, 300 zł i mieć 1080ti...
  • Odpowiedz
@Karpaj: z karty zdejmujesz wszystko co się da, włącznie ze "śledziem" - blaszką mocującą kartę w slocie. Dobrze jest wyczyścić wszystko co miało kontakt z pastą lub termopadami, najlepszy izopropanol, ale zwykły aceton powinien dać radę. Nagrzewasz piekarnik do ok 210-220*. Kartę kładziesz na płasko na folii aluminiowej (ważne by nie była odwrócona!), 10min w piecu. Potem bardzo delikatnie wyjmujesz blachę z kartą, odkładasz do wystygnięcia (i nie dotykasz niczego
  • Odpowiedz