Wpis z mikrobloga

To jest jakaś padaka, żeby ciężko było kupić nowe auto z salonu z automatem który w XXI wieku powinien być standardem.
Minimalne kwoty od której się zaczynają opcję z automatem to 90k zł, nawet przy posranych cłach, vatach i kosztach transportu bardziej opłaca się sprowadzać auto z USA niż kupować w Polskim salonie.
A kogo to wina - oczywiście Januszy "tylko manual, ja muszę mieć kontrolę nad autem"

Ehhh, 3 świat.
#motoryzacja #auto #samochody
Pobierz loczyn - To jest jakaś padaka, żeby ciężko było kupić nowe auto z salonu z automatem ...
źródło: comment_pUR758iWiQE3QMeX0uZ8BjcBSrADVPZ4.jpg
  • 308
@loczyn: Jesteś niepoważny. Masz pretensje, że ludzie w Polsce wolą manuale??? Takie jest prawo wolnych ludzi i tyle.
I żeby nie było sam jeżdżę automatem, bo wśród używanych XC70 ciężko znaleźć manual. Mam go od pół roku i gdyby mi ktoś zaoferował równie zadbany egzemplarz z manualem to wybrałbym manual.
Automat nie jest zły, ale jednak zmienia biegi (wolniej i przy wyższych obrotach) - inaczej niż ja bym zmieniał.
wszystko zalezy jaki to samochod,do zwyklego dupowozu lepszy jest automat,do auta tanszego w utrzymaniu manual, do limuzyny tylko automat,do auta z zacieciem sportowym manual.

Ogólnie zgoda. No i pamiętajmy, że jednak dla większości to zwykły dupowóz. Nie wiem ile % kobiet jest kierowcami, ale jest ich raczej sporo?

Nie wyobrazam sobie nowej s klasy w manualu, a mustanga w automacie.

Mustang nie, ale GTRa nie wyobrażam sobie w manualu ;)

@Andrzejek_Andrzejek07:
Automat to jest najlepsze co człowieka w motoryzacji spotkało. Serio.

@DubStep_Gun: Wiem, ale polacy lubią jak się na nich pluje i mówi, że pada

@loczyn: Wielu ludzi na siłę utrudnia sobie życie i uważa przy tym że to jest jakaś cnota godna pochwały. Piszę ogólnie.
@loczyn: Od 6 miesięcy mam automat. Nigdy nie wrócę na manuala. JEŻU JAKIE TO DOBRE! Na nasze polskie zakorkowane miasta.. TAKIE PIĘKNE!
Na autostradzie też wygoda ;)
A jak chcesz poczuć manuala to np moja skrzynia (pewno wszystkie?) ma opcję półatuomatu. Nie ma sprzęgła, ale masz panowanie nad obrotami (no dobra prawie, bo przy niskich i tak sam zbije)
Ale tak, kolega własnie kupuje auto, kombi automat (Skoda, Volkswagen, Seat, Kia)
a ja akurat lubię na odstres pojeździć manualem, zmieniam sobie bezmyślnie biegi i jestem szczęśliwy :D

@cakeven: To już lepiej konia zwalić, człowiek się odstresuje chociaż :P
bo gtr jest bryalntem inzynierii, a mustang siekiera do ciosania asfaltu oponami.

@Andrzejek_Andrzejek07: Mustang spoko, ale np latałem Mercedesem A45 AMG, 400 kucy prawie, manetki były i tryb Race - to była dopiero bajka. Połączenie wszystkich zalet, żadnych wad :)
No i dużo szybciej lata od Mustanga ale więcej pali - niestety, bo cztery łapy.
#!$%@? automat nie dla mnie, wolę jeździć swoim kochanym Trampkiem z skrzynią manualną, i zadziwiać ludzi jak ich wyprzedzam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@loczyn: Tak na marginesie to dosc zabawne jest to, ze wyzywasz ludzi od januszy, a jak widac to sam za dobrze nie ogarniasz rzeczywistosci motoryzacyjnej xD

Do malego i slabego silnika lepszym wyjsciem jest reczna skrzynia zamiast automatu, ktory go kompletnie zamuli.Tym bardziej, ze w tanim, budzetowym aucie ten automat bedzie po prostu gowniany.

W ogole niezaleznie od silnika, jezeli wybor jest pomiedzy slabym (albo nawet srednim) automatem, a manualem, to
- wygoda

- ekonomia

- płynność jazdy

@loczyn: Wygoda tylko. Lewa noga odpoczywa, mniej skupienia jazda wymaga.
Płynność jazdy to może w najlepszych albo niemieckich automatach - azjatyckie wszystkie i amerykańskie jeszcze trochę szarpią szczególnie przy dynamicznej jeździe.
Ekonomia? Jak dobrze jeździsz to spali mniej - automaty są bardziej ekonomiczne niż kiepscy kierowcy. Cytując specjalistów na przykład dla byle jakiej CVT:

Wrażenie niższej mocy silnika z powodu skrzyni biegów CVT, zbyt