Wpis z mikrobloga

Czy 24 GB Ram jest wystarczające do pracy z Adobe CC ? Jedna z graficzek pracująca tylko z grafiką 2d - jakieś graficzki na facebooka, projektowanie banerów ulotek etc - skarży się, że przy odpalonym Photoshop + Indesign zapycha jej całe 16 GB ramu. Dokupić jej 8GB czy od razu 16 ?

#pcmasterrace #photoshop #indesign #adobecc
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cfaniaczeQ: ja mam 24GB RAM i jedyne kiedy mi brakowało, to przy pracy z plikami do druku wielkoformatowego, gdzie pracowałem na plikach PSB (ważących powyżej 2GB). A i to występowało bardzo rzadko. Przyczyny szukałbym gdzie indziej.
  • Odpowiedz
@cfaniaczeQ: 16 DDR4 (u mnie 2666 mhz) spokojnie styka do ogarniania wszelkiej grafiki 2D, może raczej skłaniałbym się do dysku SSD - gdzie prędkość odczytu zapisu jest ogromnie odczuwalna. RAM to nie wszystko.
  • Odpowiedz
@ptasiek2 są wolne 2 z 4 slotów, więc niezależnie od tego czy zdecyduję się dokupić 8(2x4) czy 16(2x8) GB będa pracowały w dual chanell.

@Majku_ faktycznie ten problem był w momencie kiedy pracowała nad przygotowaniem banerów do druku, zapytam jak często to robi .

@sorasill Ma 512 GB SSD, ale ewidentnie widziałem że cały ram jest zjedzony. Reszta podzespołów wtedy się nudziła.

@huzarius Komputer dopiero co postawiony, nie
  • Odpowiedz
@cfaniaczeQ: zależy od rodzaju pracy. Ja pracowałem sporo na 16gb i w życiu bym nie wrócił. teraz mam 24 i jest niebo a ziemia. odpalasz PS + scratch disc na SSD i pamięć ramowa ustawiona na 12 gb + kilka innych aplikacji odpalonych, chrome, thunderbird, office, indesign, corel i ramu już brakuje ;)) a po co mam wyłączać co trochę jakieś appki ? dokładaj im to nie jest duży koszt
  • Odpowiedz
@cfaniaczeQ: hmm, no wydaje się to konkretne ustawienie - powinno fajnie działać - moim laickim okiem, może faktycznie upgrade RAM`u tutaj pomoże, 8 GB to pewnie raptem jakieś 350 PLN - w PS może sobie także przyciąć historie jeśli ma ustawione z 50 do 20 cofnięć czy inne pierdoły jak przydział pamięci do programu w ustawieniach
  • Odpowiedz
@cfaniaczeQ: Ja mam 16 GB RAM i ścina dopiero przy robieniu panoramy z ponad 20 zdjęć w RAW (bokeh panorama). Ale mam Photoshop CS6. InDesign RAM zajmuje niewielką ilość niezależnie od rozmiaru (książka, baner czy ulotka)
  • Odpowiedz