Wpis z mikrobloga

Jako że codziennie pojawiają się wpisy z prośbą o polecenie dobrych horrorów, postanowiłam stworzyć własną listę. Żałuję, że nie udało mi się wczoraj, bo była dobra okazja, ale być może komuś jakiś tytuł się przyda. Zrobię podziałkę na horrory straszące i klimatyczne, bo pomiędzy nimi jest ogromna różnica.

Od razu zaznaczam, że prawidłowe oglądanie horroru następuje dopiero wtedy, gdy za oknami jest całkowicie ciemno, jedyne źródło światła w waszym pokoju pochodzi wyłącznie z monitora/ TV, a wy macie założone słuchawki. Bez nich też można, ale efekt będzie słabszy. Za niewyciszenie telefonu i śmieszkowanie ze znajomymi podczas seansu (jeśli z jakiegoś powodu nie oglądacie sami) doliczcie sobie karne kutasy.

Horrory, które straszą.
1. Shutter
2. Last Shift
3. The Autopsy of Jane Doe
4. The Conjuring
5. Insidious
6. The Others

Horrory klimatyczne.
1. Gidam/ Epitaph
2. February/ The Blackcoat's Daughter
3. The VVitch: A New-England Folktale
4. Hereditary
5. Pyewacket
6. A Tale of Two Sisters
7. Ghost Stories
8. Babadook
9. Blair Witch Project
10. Boarding School

Klimatyczne horrory mają to do siebie, że straszyć nie muszą i zazwyczaj tego nie robią. Stawiają na klimat, który ma być gęsty, mroczny i niepokojący, ale równie dobrze nie musi być on przesadnie ciężki, dlatego nie zdziwi mnie, gdy większość osób machnie ręką na drugą listę. Takiego klimatu nie spotkacie w Boarding School, ale film miał w sobie coś, za co naprawdę go doceniam. Z Blair Witch jest taki problem, jak ktoś kiedyś trafnie napisał, że straszy tak mocno, jak widz chce, żeby straszył. Z kolei Gidam i A Tale of Two Sisters mogą moim zdaniem poszczycić się jednymi z najlepszych strasznych scen, pomimo że w obu filmach było ich łącznie trzy. Cenię sobie również scenę z Pyewacket, która nie była specjalnie przerażająca, ale straszna sama w sobie ze względu na okoliczności i absurdalność.

Mam nadzieję, że chociaż jednej osobie jakiś tytuł przypadnie do gustu ()
#horror #creepy #film i spóżniony #halloween
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakPomysluNaNick: dlatego napisałam, że Blair jest tak straszny, jak chcesz, aby był. Pamiętam, że pierwszy raz obejrzałam go jako nastolatka szarym wieczorem przy zapalonej lampce biurkowej, bo byłam zdania "jeśli ma wystraszyć, to wystraszy" i wyobraź sobie, że dla mnie również był nudny jak flaki z olejem. Podeszłam do niego po raz drugi dopiero kilka ładnych lat później, gdy nauczyłam się oglądać i grać w horrory. W środku nocy, po
  • Odpowiedz
@Ka4az: @pierzak: za slasherami i found fotage nie przepadam i zastanawiałam się, czy nie zrobić trzeciej podziałki na właśnie takie tytuły, ale odpuściłam. Tego typu horror obejrzę raz na rok, więc mam za małe rozeznanie i myślę, że nie mam po prostu gustu do tych gatunków. Grave Encounters w ogóle mi się nie podobało, ale As Above, So Below już tak. Ostatnio obejrzałam z braku sensownego tytułu na
  • Odpowiedz
@Quoluz: oglądałam. Film ma bardzo dużo pozytywnych recenzji, ale nie przypadł mi za bardzo do gustu, chociaż nie był zły. Żeby było śmieszniej, to miałam go wrzucić na drugą listę, ale nie chciałam się już tak rozpisywać, bo planowo wpis miał mieć maks 8 plusów :D Teraz zaczynam żałować, że nie wrzuciłam reszty filmów, bo bazę mam o wiele większą, która jest w 94% złożona z horrorów.
  • Odpowiedz
@Nidor: Szkoda, mi bardzo się podobał klimat niepokoju trwający przez cały film, to jest coś co najbardziej mi się podoba w horrorach.
A "Rytuał" widziałaś? Silent Hill? Oculus? Jedne z moich ulubionych.
Zrób dłuższą listę :)
  • Odpowiedz
@Nidor: I jeszcze jedno, ostatnio na netflixie wyszedł 10 odc serial "Nawiedzony dom na wzgórzu" - polecam, zajarałem się tym serialem bardzo.
  • Odpowiedz
@Quoluz: napiszę tak, czego ja nie oglądałam :D Nawiedzonym domem jestem zachwycona, chyba nigdy nie widziałam tak dobrego horroru w postaci serialu, który ma nie tylko klimat, ale również porządnie napisane i rozwinięte postacie. Zaraz dopiszę kilka horrorów w komentarzu, bo nie mogę już edytować.
  • Odpowiedz