W.....a
W.....a
Dlaczego to nie działa (╯°□°)╯︵ ┻━┻

https://paste.ofcode.org/kT9WaMrqSkTptdgJi6Cn5t

#python #programowanie #januszeprogramowania
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Neil_Edwin_Michael
@Wariat_Z_Mokra_Glowa nie masz gumowej kaczki?
2
vytah
1
croppz
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: tak na oko to działa, n--------a w pętli sleepy po 60 sekund aż nie przerwiesz programu. Chociaż zgaduję że nie o to ci chodziło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
Neil_Edwin_Michael
1
croppz
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: ustawiasz licznik na 60 wewnątrz pętli. Przy każdym przejsciu jest resetowany. Nawet jakby zszedł do zera, masz ifa który znowu ustawi licznik na 60. Infinite loop, nie ma prawa działać.
1
Sedd
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: Nie masz warunku wyjścia z pętli. Powinieneś zacząć od przejrzenia jakiegoś tuta do wstępu do programowania, bo na razie wygląda jakbyś wcale "nie czuł" jaki będzie przebieg programu. Poza tym: import wystarczy dać tylko raz, na początku, a zmienne musisz zwrócić jeśli chcesz z nich skorzystać poza funkcją w której je zdefiniowałeś.
1
Sedd
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: Nie polecę bo nie znam. Ale dam ci radę do poprawienia programu ;). Na razie logika tego programu jest trochę dziwna: nie musisz przecież czekać godziny, żeby ją zmierzyć. Wystarczy że będziesz odliczał sekundy, a minuty i godziny obliczał.
1
Sedd
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: Możesz np. tak:
godziny = czas // (60*60)
minuty = (czas % 3600) // 60
sekundy = czas % 60
Gdzie czas to początkowy czas w sekundach.
1
W.....a
W.....a
@Sedd dobra ja zaczynam oglądać kurs pythona na yt gość zrobił po polsku, bo to nie ma sensu z takimi brakami w wiedzy się brać za pisanie
1
Sedd
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: Resza z dzielenia. Dwa ukośniki to dzielenie które zaokrągla w dół do liczby całkowitej.
1
croppz
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: tak na szybko. Jeżeli też za skomplikowane to nie obejdzie się bez jakiegoś porządnego kursu. Porządnych kursów nie ma po polsku, polecam te z MIT na edx.org
1
l.....i
l.....i
1
W.....a
W.....a
0
W.....a
W.....a
@Neil_Edwin_Michael: @croppz: no ale ja na prawdę nie ogarniam czemu to nie działa xDDDD

pętle n--------ą się same, ale rzeczywiście nie o to mi chodzi, a nie wiem jak to zmienić by było ok
0
matthosu
matthosu
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: To działa, tylko długo się wykonuje (tak jak croppz napisał, wywołuje sleepy i to w pętli, więc cokolwiek wypisze dopiero po godzinie działania)
0
matthosu
matthosu
@Wariat_Z_Mokra_Glowa: A co chcesz zrobić? (podpowiem, że prawdopodobnie zamiast "True" w pętli powinien być warunek)
0
croppz
(tak jak croppz napisał, wywołuje sleepy i to w pętli, więc cokolwiek wypisze dopiero po godzinie działania)

@matthosu: tyż nie, co minutę licznik jest ustawiany znowu na 60. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Wariat_Z_Mokra_Glowa: masz, przerób sobie
0
W.....a
W.....a
@matthosu chcę by odliczało mi czas, bez "używania" zegara (po za time.sleep())

I nie wiem jak zrobić żeby te funkcje działały sobie w tle, podczas gdy ich wyniki będą wyświetlane jako czas w printach
0
W.....a
W.....a
@matthosu jak usunąłem sleepy to też nie działa XDDDDD
0
matthosu
matthosu
@croppz: mój błąd, nie spojrzałem na wywoływanie
0