Wpis z mikrobloga

#linux #linuxmint #komputery #antywirus

Jest jakiś antywirus/program na linuxa do usuwania wirusów które infekują komputery z windowsem?
W pracy często podpinamy dyski przenośne i pendrive do maszyn i wszystkie wirusy przechodzą na na prywatny komputer. Mam dwa laptopy w domu, jeden z windowsem, drugi z linuxem mint i pomyślałem że mógłbym wykorzystać linuxa jako "bufora", czyli na nim usuwałbym podejrzane pliki z pendrive i dopiero podpinał pod laptopa z windowsem ale ręczne usuwanie plików jest czasochłonne. Jest jakiś program do skanowania dysków usb na linuxa?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PanKinomaniak wyłączyc przetwarzanie pliku autorun.inf na windowsie. W większości przypadków on jest odpowiedzialny za przenoszenie różnego rodzaju wynalazków z pendrive na komputer do którego podłączasz. Uzywac Eset na windowsie, opcjonalnie na linuksie. Clamav ma niską wykrywalność takich zagrożeń.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LubieSzaszylkiZLublina: Ja też, ale nic nie szkodzi np. zainstalować antywirusa Windowsowego i wyłączyć mu real-time protection. Można też operować na Rescue CD Kaspersky'ego/Bitdefendera i w razie potrzeby odpalać skany nośników, ale jest to niepraktyczne
  • Odpowiedz