Wpis z mikrobloga

@AndrusZgc: z piwnicy biorą te głupoty ( ͡º ͜ʖ͡º) sama kiedyś słyszałam tę bzdurę, że Czesi chcieliby najchętniej żeby włączyć ich do Niemiec jako land xD najczęściej głoszą takie mądrości osoby, które dupska nawet poza granicę województwa nie ruszają
  • Odpowiedz
Czechach gdzie miałeś masakry, marsze śmierci, przypalanie Niemców wiszących na Bramie Prochowej w Pradze, rozjeżdżanie ludzi ciężarówkami itd.

@AndrusZgc: ciekawe, dowiedziałbym w się więcej. Masz jakieś książki albo artykuły?
  • Odpowiedz
@agaciksa: Też tak stawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czesi byli tak cięci na Niemców, że nawet Liechtenstainów będących z neutralnego państwa wywalili z kraju bez grosza bo mówili po niemiecku xD

@C8H18: Trochę tego miałem musiałbym poszukać, sporo jest też nawet w zwykłych przewodnikach a o całej sprawie powstał naprawdę dobry
  • Odpowiedz
@agaciksa: to sie kur** kupy nie trzyma.
Slowacja „faith in God” ?! Narod w 80% ateisci
Czechy „hating Germany”?!
Kto to w ogole plusuje i dlaczego?!
  • Odpowiedz
@AndrusZgc o stary niezly wpis. No ja spotkałem kilkunastu Czechów w swoim życiu i w różnym przedziale czasowym i zawsze się wywyzszali, byli nieuprzejmi i aroganccy.
Wiesz jeśli robisz interesy z nimi to nawet Niemcy są w porządku.
  • Odpowiedz
@AndrusZgc: bo tak jest z takim przeciętnie obytym Polakiem coś tam myśli że wie o polskiej i międzynarodowej historii i te wiedzę ekstrapoluje na dziedziny gdzie ma znikoma wiedzę.
Tak naprawdę jest to często bardzo słaba wiedza historyczna a ci ludzie wypowiadają się tak jakby byli ekspertami w tym.
Wolę jednak ludzi z mentalnością gdzie na specjalistyczne tematy nawet jak pochodzisz z danego kraju wypowiadasz się jak coś się wartosciowego
  • Odpowiedz
@AndrusZgc: Bardzo merytoryczny komentarz kolegi ze Zgorzelca. Niestety ciężko się przebić z taką do informacją do ludzi, którzy Niemców i Czechów widzieli tylko na obrazku. Ten kto mieszkał w Euroregionie Nysa ten wie, że dobrosąsiedzkie stosunki między nami, Czechami a Niemcami (z NRD oczywiście) to nie mrzonka, a fakt. I nie chodzi tylko o zakupy czy latanie na imprezy do Liberca, ale też o wymianę uczniów szkół średnich, wspólną uczelnię,
  • Odpowiedz