Aktywne Wpisy

Ksiega_dusz +207
Mam w pracy analityczkę na stanowisku „Analityk Systemowy”. Oczywiście przebranżowiona w czasach ssania i gdzie brano do IT każdego kto miał puls i umiał powiedzieć słowo „JSON”. Jest po „europeistyce”. Była też na Erasmus, podczas gdy ja waliłem konia z depresji (żadna mnie nie chciała) i uczyłem się po nocach na kolokwium z języka C.
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje

WielkiNos +333
źródło: temp_file3206087603682540188
Pobierz

#programowanie
#python
Mircy.
Ostatnio zacząłem próbować szukać pracy jako programista python/django. Mam oto taki projekcik na githubie:
https://github.com/JohnCleese/Animalshelter
Teraz wiem że ten projekt nie jest taki jak ma wyglądać. Dlatego też zamiast pisać od zera kolejną i kminić co to miałoby być to chcę:
zmienić:
1. wrzucić ją na repo poprawnie tj. bez venva.
2. dodać requirements
3. dodać readme
4. zmienic user permissions z dekoratora na middleware
dodać:
1. API aby dało się pobrać dane o zwierzakach i ich historii zachowań oraz adpocji. Ponadto dopisać geolokalizację gdzie znaleziono zwierzę i obliczać sobie jak daleko jest użytkownik od miejsca znalezienia. Troche z dupy feature ale bajerancki.
2. licznik wejść na dane adresy poprzez middleware.
3. Na stronę wrzucać dane o rasie zwierzęcia używając API wikipedii.
Chcę postawić nowy projekt i częściowo przepisać kod wprowadzając wspomniane zmiany.
I moje pytanie brzmi czy z tak zmienionym projektem można już sensownie startować jako junior django developer, czy powinienem coś jeszcze dodać zmienić i jeśli tak to co?
@IsambardKingdomBrunel: No to nie wiem po co sie pytasz skoro jestes juz ekspertem z rynku pracy pythona.
Tyle razy odpisalem to nawet 3/10.
Studiów informatycznych też nie mam, ale patrząc po tym jakie potworki potrafią spłodzić magistrzy informatyki jestem do nich raczej sceptycznie nastawiony. Sam fakt zdobycia dyplomu
Chyba po prostu napiszę tą apkę zgodnie z tym co zaplanowałem, a pozostałe projekty na githubie #!$%@?, jak i tak nikt ich nie przeczyta. Potem spróbuję się wkręcić w open source (tylko #!$%@? co ja taka zielonka ma robić). I zacznę wysyłać. Potem już tylko codewarsy będę #!$%@?ł.
@IsambardKingdomBrunel: Tak, nie, nie. Dłuższa wersja:
- trzymaj się swojego projektu,
- pozostałe projekty, jak nie są jakieś mocno wulgarne, zostaw, ja zaglądam w całe repozytorium,
- jw. techniczny zajrzy, a od takiego się
Temat studiów oczywiście olej, wałkowany milion razy - nie przeszkodzą Ci w karierze developera ale na pewno bez nich pracę też dostaniesz
Co do repo - kiedyś mi je podesłałes na priv, teraz jak patrzę to jedna rzecz bardzo rzuca mi się w oczy;
1. Przede wszystkim readme bo ni cholery nie wiem o czym to jest
2. Jak już ogarniesz readme, to pozstaw demo tego projektu gdzies publicznie (bym mógł go przeklikac i zobaczyc co stworzyłes)
3. Jak zaczniesz stawiac demo(lub strone lokalnie) wypelnij ja przykladowymi pozycjami, dzieki temu zauwazysz że niektóre decyzje które podjąłes mogą byc wykonane lepiej (np. przypisywanie tylko jednego zdjęcia do zwierzaka)
4. Wybierz jakąs konwencję i się jej trzymaj (na modelu isaggresive powinno byc pisane z underscorem)