Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania
#programowanie
#python

Mircy.

Ostatnio zacząłem próbować szukać pracy jako programista python/django. Mam oto taki projekcik na githubie:

https://github.com/JohnCleese/Animalshelter

Teraz wiem że ten projekt nie jest taki jak ma wyglądać. Dlatego też zamiast pisać od zera kolejną i kminić co to miałoby być to chcę:

zmienić:
1. wrzucić ją na repo poprawnie tj. bez venva.
2. dodać requirements
3. dodać readme
4. zmienic user permissions z dekoratora na middleware

dodać:
1. API aby dało się pobrać dane o zwierzakach i ich historii zachowań oraz adpocji. Ponadto dopisać geolokalizację gdzie znaleziono zwierzę i obliczać sobie jak daleko jest użytkownik od miejsca znalezienia. Troche z dupy feature ale bajerancki.
2. licznik wejść na dane adresy poprzez middleware.
3. Na stronę wrzucać dane o rasie zwierzęcia używając API wikipedii.

Chcę postawić nowy projekt i częściowo przepisać kod wprowadzając wspomniane zmiany.

I moje pytanie brzmi czy z tak zmienionym projektem można już sensownie startować jako junior django developer, czy powinienem coś jeszcze dodać zmienić i jeśli tak to co?
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak się składa że zapoznałem się z zadaniem rekrutacyjnym do jednej z firm i polegało ono na napisaniu REST API z 4 endpointami i nic więcej.

@IsambardKingdomBrunel: No to nie wiem po co sie pytasz skoro jestes juz ekspertem z rynku pracy pythona.

Tyle razy odpisalem to nawet 3/10.
  • Odpowiedz
@IsambardKingdomBrunel: z tymi wymaganiami dla juniorów to prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak sprawa wygląda, sam wskoczyłem od razu na coś w rodzaju mida (co prawda po dwóch latach zabawy we freelancera, ale jednak - pisanie kodu samemu jest dużo prostsze niż praca w zespole).

Studiów informatycznych też nie mam, ale patrząc po tym jakie potworki potrafią spłodzić magistrzy informatyki jestem do nich raczej sceptycznie nastawiony. Sam fakt zdobycia dyplomu
  • Odpowiedz
@IsambardKingdomBrunel: Nie chce mi się kodu przeglądać, sorki :P Na pewno jak chcesz jakkolwiek chwalić się repozytoriami to zrób z nim porządek, odpowiedni readme to podstawa plus ogarnij strukturę, trochę burdel. Co do pracy, same repozytoria nie wystarczą na rozmowie możliwe, że nawet o nie nie zapytają/nie spojrzą na nie. Oprócz samego django wypadałoby żebyś wiedział jak działaja rzeczy, którymi się posługujesz w kodzie, Dodatkowo na pewno dobre rozpoznanie Pythona,
  • Odpowiedz
Chyba po prostu napiszę tą apkę zgodnie z tym co zaplanowałem, a pozostałe projekty na githubie #!$%@?, jak i tak nikt ich nie przeczyta.

@IsambardKingdomBrunel: Tak, nie, nie. Dłuższa wersja:
- trzymaj się swojego projektu,
- pozostałe projekty, jak nie są jakieś mocno wulgarne, zostaw, ja zaglądam w całe repozytorium,
- jw. techniczny zajrzy, a od takiego się
  • Odpowiedz
@IsambardKingdomBrunel sam wiele więcej nie umiałem, jak dostałem pracę. W sumie teraz niby umiem więcej i zadania robię, szefu podobno zadowolony to pozwolę się wypowiedzieć.

Temat studiów oczywiście olej, wałkowany milion razy - nie przeszkodzą Ci w karierze developera ale na pewno bez nich pracę też dostaniesz

Co do repo - kiedyś mi je podesłałes na priv, teraz jak patrzę to jedna rzecz bardzo rzuca mi się w oczy;
  • Odpowiedz
Jako że mam doswiadczenie z rekrutacją i takimi projektami to się wypowiem

1. Przede wszystkim readme bo ni cholery nie wiem o czym to jest
2. Jak już ogarniesz readme, to pozstaw demo tego projektu gdzies publicznie (bym mógł go przeklikac i zobaczyc co stworzyłes)
3. Jak zaczniesz stawiac demo(lub strone lokalnie) wypelnij ja przykladowymi pozycjami, dzieki temu zauwazysz że niektóre decyzje które podjąłes mogą byc wykonane lepiej (np. przypisywanie tylko jednego zdjęcia do zwierzaka)
4. Wybierz jakąs konwencję i się jej trzymaj (na modelu isaggresive powinno byc pisane z underscorem)
  • Odpowiedz