Wpis z mikrobloga

Mam w domu paski led podpięte przez MiLight (LimitlessLED) i do tego mam badziewny pilocik "WiFi 2.4GHz". Moje pytanie jest następujące czy mogę to jakoś spiąć z RPi3? Znalazłem jakieś poradniki ale wykorzystują on dodatkowy mostek WiFi a przecież w RPi3 mam moduł bezprzewodowy. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak debilowi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Linki do tego co znalazłem:
https://blog.mjwconsult.co.uk/controlling-milight-lights-with-a-raspberry-pi-and-nrf24l01/
https://snt.sh/2014/09/limitlessled-wifi-bridge-4-0-conversion-raspberry-pi/

#homeassistant #raspberrypi #automatykadomowa #homeautomation
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013:
Masz taki sterownik do pasków link i do tego sparowany pilocik. Pilocik obsługuje do 4 stref. Przez to, że powoli przygotowuje się pod automatyzacje chciałem najpierw to wrzucić ale widzę, że chyba źle kupiłem jak remontowałem się rok temu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zgodnie z tamtymi poradnikami to nie wykorzystuje WiFi a jedynie częstotliwość 2.4GHz i teraz nie wiem jak to ugryźć bo do tego
  • Odpowiedz
Zgodnie z tamtymi poradnikami to nie wykorzystuje WiFi a jedynie częstotliwość 2.4GHz

@Virgo92: Nie chce mi się zagłębiać w poradniki, ale jakoś tak średnio mi się wydaje żebyś mógł bezpośrednio wykorzystać moduł wifi do nadawania dowolnego sygnału bez całej tej otoczki ramek ethernetowych i protokołów wifi. A nawet jeśli tak to jest to powód dlaczego nikt tego nie zrobił pod raspberry pi. Na rasberce masz jeszcze warstwę systemu operacyjnego i
  • Odpowiedz
@Virgo92: Albo prześledzić źródła, sprawdzić jak tam to robią i wtedy decydować. Pamiętaj, że nawet jakby to poszło na samym RPi bez dodatkowego modułu - jeśli działa to tak jak opisujesz to przy każdej zmianie oświetlenia musiałbyś rozłączyć sieć WiFi w malinie.
  • Odpowiedz
@piwniczak: z tego co wiem do żarówek wystarczy sparować bodaj z telefonem czy czymś tam (nie wiem dokładnie). A przy tym cudzie masz tylko pilocik który łączy się po częstotliwości 2.4Ghz i tyle. Zero haseł czy innych Wi-Fi.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Virgo92: no nie do konca, jak wynika z linka który wkleiłem nawet żarówki potrzebują "bridge". Moze i będą działać bez, ale ta dokumentacja jest napisana pod korzystanie z bridge
  • Odpowiedz