Aktywne Wpisy
w3exe +1549
#tvpis oni nie są normalni. Witamy na Białorusi
Norbercikk +74
Przed Państwem Idol niektórych Wykopowiczów i przedstawiciel najprawdopodobniej kilku milionów osób.
#bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazpisu
#bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazpisu
tl;dr Rynek juniorów w Polsce dogorywa. Jest źle a będzie gorzej.
To będzie kolejny wpis z perspektywy osoby technicznej która bierze udział w rekrutacjach. Jak wiadomo jest lato czyli większość firm otwiera programy stażowe bądź otwiera juniorskie stanowiska. To ten czas kiedy panie z HRu biorą w dłoń łopaty bo zaczynają tonąć w makulaturze. Cóż, powiem dość dosadnie. Mamy dość. Dość do takiego stopnia, że to ostatnia rekrutacja która była jawną i więcej ogłoszenia na pewno nie wstawimy. Po prostu się nie da. CV przychodzi MNÓSTWO.
Ludzie są tak zdesperowani, że piszą listy motywacyjne w których deklarują pół, a nawet rok pracy za darmo. Kolejna sprawa to ludzie po szkołach programowania. Jak mamy wybrać kiedy przychodzi 20CV z tej samej szkoły, z takim samym portfolio i CV na jedno kopyto? Dosłownie armia klonów. Tu podałem ich jako przykład, bo czy chcecie czy nie, większość firm widząc szkołe programowania wysyła takie CV do kosza. W 2014 roku dostawaliśmy średnio 100-140CV. Obecnie było to około 550 na dwa/ może trzy miejsca stażowe/juniorskie. Ostatecznie skreśliliśmy wszystkie CV samouków i zostali sami studenci infy i kierunków pokrewnych - sorki samoucy, przy takim spanie trzeba ustanowić jakieś kryteria. Nikt nie zaprosi 200 osób na rozmowe techniczną bo byśmy cały rok rekrutowali.
Wiem jak wygląda przyszłość specjalistów, ale rynek juniorski w Polsce został całkowicie zniszczony i zalany ludźmi. Gorzej jest chyba tylko w testowaniu oprogramowania, gdzie teraz otwierają specjalne szkolenia dla mam a zainteresowanie tym jest ogromne. Większość ludzi z którymi rozmawiałem nie chce wystawiać ogłoszenia. Po prostu wracają do schematu polowania na studentów na różnych wydziałach. Inaczej rekrutacja przestaje mieć sens.
Jeżeli chcesz uczyć się programowania to wyobraź sobie, że szkoły programowania mają takie zainteresowanie, że otwierają oddziały w takim Białymstoku gdzie firm jest mało. Co 6 tygodni wypuszczają MASĘ osób która rusza w poszukiwaniu pracy spamując cefałkami. 3x tyle ludzi miesięcznie odkrywa pasje do programowania i zaczyna się uczyć. Ja tutaj nikogo nie zniechęcam a przedstawiam fakty. To żaden placz po prostu spojrzenie osoby która stoi z boku, od czasu do czasu rekrutuje i rozmawia z HR z innych firm. Przesycenie Panowie i Panie.
#programowanie #naukaprogramowania #pracait #pracbaza #programista15k #testowanieoprogramowania
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: TheMan
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
@kowski1988: przecież dla aktualnych programistów taka sytuacja to #!$%@? złoto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
przeciętniak z 3letnim doświadczeniem na tle takiego zalewu "programistów wannabe" będzie się jawił jako wysokiej klasy specjalista, a pracodawcy jak pomyślą że mają kogoś takiego przyjąć i wyszkolić do poziomu tego przeciętniaka zdecydowanie bardziej pozytywnie podejda to klepnięcia podwyżki ;)
Powiem tak. Mam #!$%@? co sobie inni myślą. Będę się uczył, bo od gimbazy chciałem umieć programować coś chociażby dla siebie, a jeśli uda mi się połączyć programowanie z geologią będę szczęśliwy. Może zniechęcisz kilka osób, ale ja rezygnować nie zamierzam. Przeciwnie. Zachęciłeś mnie żeby pracować jeszcze ciężej.
@Aryo: Jeżeli ktoś poczuł się zniechęcony przez taki wpis to faktycznie raczej powinien sobie odpuścić tą ścieżkę kariery.
Cztery lata siedzę w branży i najbardziej lubię te rozmowy po których dostaje negatywny feedback bo dzięki temu nauczyłem się najwięcej.
@kabdul:
jakoś ja nie znalazłem
@AnonimoweMirkoWyznania:
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
To, że w takim Cię nie chcą zatrudnić nie znaczy, że takich projektów nie ma :) W Polce powstaje chociażby soft do zarządzania pracą elektrowni... jądrowej :) Grupką juniorów tego nie zrobisz ;)
A jak nadajesz się tylko do klepania gównostronek na wordpresie to co ja Ci poradzę xD
Komentarz usunięty przez autora
Bo się sprytnie reklamują - nie musisz nic robić, my Cię nauczymy wszystkiego. :) Ludzie to kupują. Magicznie wierzą, że im ktoś opowie a oni będą wiedzieć już na zawsze.
Brzmi lepiej, niż siedzenie samemu z książką czy kursem video, jest mieć nadzieję, że nauczyciel zrobi z Ciebie kodera bez twojego zaangażowania :)
Dodatkowo, wpisywanie czegoś w stylu "85% naszych kursantów znajduje pracę w mniej niż miesiąc po zakończeniu kursu".