Wpis z mikrobloga

Zapewne jedno z głupich pytań fhui, ale zaryzykuję:

Smażenie na oliwie z oliwek. Hit czy Kit?

Jako, że mega długo byłem praktycznie "beztłuszczowym" typkiem jeśli chodzi o dietę, muszę trochę się poogarniać z tym tematem.

Odliczam oliwę z oliwek i smażę (nie dochodzę jak mniemam do tego "punktu dymienia") i jak wlewam 50ml to tyle też liczę.

Spoko jako jedno ze źródeł tłuszczy dziennie? Czy walić z kielicha tę oliwę i nie smażyć na niej?

P.S. Zamienić przy smażeniu (jeśli jest ok ze smażeniem) na Olej Kokosowy? Używać na zmianę?

#mikrokoksy
  • 35
@MartwyGoryl: oliwa jest dobra do smazenia, jezeli nie przekraczasz tego punktu dymienia. oprocz tego mozesz smazyc na smalcu, oleju kokosowym nierafinowanym i na masle klarowanym. jednak smazenie nie jest najzdrowsza obroka jedzenia. smaz na czym ci lepiej, ja uzywam smalcu
@ChoNoTu: Tu smażenie bardziej wynika z tego, że chcę mieć tłuszcze w diecie a nie chcę się porzygać od picia kielichów oliwy, nie mam w diecie ryb ani jaj póki co (jeśli danego dnia będą jaja w diecie to sprawa prosta - nie smażę na tłuszczach resztę mogę dobić już np z kielicha).
@johnmorra: Dzięki, ale jeszcze raz podkreślę - to nie jest problem ze smażeniem samym w sobie (bo długi czas smażyłem po prostu na teflonie, bez poślizgu - nic nie przywierało; problem jest czy w ten sposób mogę sobie dostarczać tłuszcze w diecie :)
@MartwyGoryl: wg badań oliwa z oliwek bardzo dobrze nadaje się do smażenia, bo jest całkiem stabilna :) poza tym smalec, olej kokosowy, potem masło/masło klarowane.

Tu pojawia się odwieczna walka kucharzy z dietetykami, mianowicie temat oliwy z oliwek. Czy można na niej smażyć? Odpowiedź brzmi tak, powiem więcej, im lepsza jakościowo oliwa tym lepiej nadaje się do smażenie.


Jacek Bilczyński, więcej tutaj:

https://akademiasmaku.pl/artykul/oliwa-z-oliwek,41
@MartwyGoryl: Masz na myśli, że tylko fat ze smażenia ? Tak jak napisał @wiera87 ogólnie smażenie nie jest do końca zdrowe, nawet smażone na dobrym jakościowo tłuszczu (tak samo pieczenie). Wydaje mi się, że lepiej usmażyć na mniejszej ilości, a potem polać sobie danie tą oliwą. No i korzystać z innych źródeł też.
@MartwyGoryl: orzechy włoskie
tłuszcze na 100g: 60,30
nasycone(g) 6,56
jednonienasycone(g) 9,40
wielonienasycone(g) 41,16
kwas omega 3(mg) 6,57
kwas omega 6(mg) 34,59

pestki dyni
tłuszcze na 100g: 45,80
nasycone(g) 8,48
jednonienasycone(g) 14,19
wielonienasycone(g) 20,88
kwas omega 3(mg) 0,18
kwas omega 6(mg) 20,70

oliwa z oliwek
tłuszcze na 100g: 99,60
nasycone(g) 14,86
jednonienasycone(g) 70,12
wielonienasycone(g) 10,61
kwas omega 3(mg) 0,83
kwas omega 6(mg) 9,78

najzdrowsze oczywiście są nienasycone