Wpis z mikrobloga

#python
#programowanie jak wyciągnąć coś z bazy danych oracle używając pytona i zmiennych? jestem na stażu a szef dał mi takie zadanie a nie wiem jak sie za to zabrać, takie cos juz mam za sobą (pierwszy raz mam jakąkolwiek stycznosc z programowaniem, staz z technikum myslalem ze będe jakies kompy składał czy c--j wie co a tu takie rzeczy)
krytykable - #python 
#programowanie jak wyciągnąć coś z bazy danych oracle używając...

źródło: comment_KKsGB33kD5T9FQnLRLXdNcz9sE3ehDAz.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie znasz nie oceniaj

@zapoznalem: na wrażenie nie poradzę ;) , w każdym razie daleko mi do jakiejś konkretnej oceny, więc luz :)

ta cała funkcja ma pobrac status maszyny z bazy danych i go wyświetlić po uprzednim wpisaniu numeru
  • Odpowiedz
@LowcaG: niee to zadanko, nie jest częścia niczego większego. To ma działac tak że wpisuje numer i wyskakuje z bazy danych status maszyny(Aktywna/Nieaktywna). No tu j---a w ogóle bo szefu na początku mi pokazał tutorial do tego pythona całego i miałem go przerobić ( https://www.learnpython.org ) a tera od razu z bazami mi wyskoczył
  • Odpowiedz
@krytykable: hm..nie chcę tego robić za ciebie,bo pojawi się kolejne i nie pykniesz, a nie pykniesz patrząc na to teraz.
Jak pykniesz to czegoś się nauczysz.

Będziesz się prawdopodobnie męczył, od zera do nauczenia się podstaw zejdzie Ci więcej niż jeden dzień, może nawet więcej niż tydzień, moze nawet i miesiąć kto wie ;) . Ja bym Ci radził szukać czegoś z tym "składaniem komputerów" tuszy wymieniać itd. jeżeli możesz.
  • Odpowiedz
@LowcaG ty mi powiedz xD Jestem na profilu technik informatyk, a jedyne co narazie mialem to troche htmla i cssa, a ogólnie w programie chyba nie ma takich rzeczy jak C++ etc. ale to zależy od firmy to jakiej idziesz bo np jeden znajomy pracuje w firmie typowo internetowej i kopał rowy na światłowody,jeden wrzucal rzeczy na strone gazety a jeszcze inny cały dzień przepisuje tabelki.
  • Odpowiedz
ale to zależy od firmy to jakiej idziesz bo np jeden znajomy pracuje w firmie typowo internetowej i kopał rowy na światłowody,jeden wrzucal rzeczy na strone gazety a jeszcze inny cały dzień przepisuje tabelki.

@krytykable: To w sumie trafiłeś najlepiej

• Odpowiedz
@LowcaG: https://pastebin.com/StRtULvq zrobiłem tak i szefu powiedział że dobrze, czyli wyszło, ale teraz pojawia się problem bo szefu powiedział, że mam usunąć nawiasy i zamienić przecinek w kropke, bo w wyniku wychodzi
(5, 'MASZYNA NIEAKTYWNA') i musze to zrobic w lini 16, to wyrażeniami regularnymi czy jak bo tera to dedek bedzie
  • Odpowiedz