Wpis z mikrobloga

• 347
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 53
@Krs90 no wiadomo, że zamiast dyskutować, lepiej sugerować młody wiek. O gimboateistach (mam na myśli młodych ateistów), wymuszaniu religii i odbieraniu wolnoś i religijnej też zrobię kiedyś wpis
  • Odpowiedz
@Soojin21 słuchaj cała moja rodzina jest katolibańska a ja jestem gejem w dodatku popieram aborcje i in vitro , mimo mojego młodego wieku wiem ,że hajs p------------y na religię starczyłby na NP zasiłki dla firm, większe płace dla służb porządkowych, odnowe dróg
  • Odpowiedz
@Soojin21: Ciężko z tym walczyć, bo religia to świetny biznes i władza. Kler ma 3% powierzchni kraju (w tym dotowane z UE grunty rolne, które wynajmuje), nieruchomości (i nie chodzi tu o kościoły), media, a dzięki temu elektorat wyborczy, na który połasi się niejedna partia. A jaki by się krzyk podniósł gdyby ktoś spróbował odciąć ich od kasy! Bo religia w szkole czy podatek kościelny to wierzchołek góry lodowej. Próbować
  • Odpowiedz
jakby ich to w jakimś stopniu interesowało

@Piottix: masz na myśli polityków? Bo ten twór powstał w czasach kiedy rządziła partia ponoć słynąca z obrony wartości konstytucyjnych i praw obywatela. Jak z tym było to chyba wszyscy wiedzą. Obecna władza z oczywistych względów też tej sprawy nie ruszy (no chyba, że zespół się zdążył rozwiązać).
  • Odpowiedz
  • 30
@xandra będę robić co tylko mogę, wszystko zaczyna się od jednego człowieka, a nas jest już wielu. W dodaktu praktykujących katolików jest coraz mniej (bo to starsi ludzie, którzy zwyczajnie umierają), a to tylko pomoże
  • Odpowiedz
A potem budzisz się w totalitarnym państwie

@Soojin21: do tego nie potrzebujesz wiary. Sporo totalitaryzmów celowo stara się uwalić religię aby zyskać pełnię władzy. Państwo nie powinno wnikać w światopogląd obywateli. Jedyne regulacje powinny być pod kątem prawnym dotyczącym ogólnie przyjętych norm moralnych wspartych nauką.
  • Odpowiedz
@Soojin21: Dlatego była im potrzebna religia w szkołach - wbijanie do głów strachu przed śmiercią - ci niezdecydowani stają się religijni na starość. Robić coś trzeba, ale trzeba by czegoś więcej. Podatek dla katolików w Niemczech, niech płacą ci co chodzą inne dotacje obciąć. Ale do tego nie dojdzie tak szybko. Musiało by się wydarzyć coś wielkiego jak wizyta obcych ( ͡º ͜ʖ͡º) Chociaż pewnie
  • Odpowiedz
  • 1
@vectoreast miałam na myśli, że robienie sobie beki z łamania konstytucji i praw człowieka otwiera furtkę na tworzenie państw totalitarnych (bo to takie zabawne)
  • Odpowiedz
  • 16
@xandra Dlatego była im potrzebna religia w szkołach

na szczęście nikt religii w szkole nie traktuje poważnie. Moja katechetka w gimbazie była chodzącą antyreklamą kościoła (w ciągu roku z jej lekcji wypisała się jedna trzecia klasy) za co jestem jej wdzięczna ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Mickson no proszę,ile się dzisiaj dowiaduję ( ͡° ʖ̯ ͡°) może zrobisz o tym wpis albo znalezisko?
  • Odpowiedz