Aktywne Wpisy

yam_yeti +58
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

ibleedforyou +242
smalce alfa dbajom o swoje bezpieczeństwo
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Ktoś używa programowania obiektowego i coś jest w stanie podpowiedzieć?
(losowe)Przykłady
wygodna klasa do operowania na cechach.
Klasa która wczytuje wiele tabel konfiguracyjnych, a potem zapytujemy tylko o pewne
1. ALV.
Można jakoś ładnie rozbić program na klasy abstrakcyjne albo interfejsy(globalne) gdzie mógłbym zaimplementować pobieranie danych dopiero w programie?
Zastanawiam się jak zrobić z przekazaniem tabeli do alv bo teoretycznie w każdym programie gdzie zostaną wywołane powyższe będzie inna tabelka. (Bo zredefniować parametru chyba nie
@owocbananowca: Da radę i widziałem takie rozwiązanie, tzn. klasa dziedzicząca po klasie alv (w se24 nie w programie ;) ) i na wejściu przyjmowała dowolną
Problem mam taki że o ile sam szukałem ostatnio rozwiązań żeby stosować klasy to jeszcze doszło mi przeprowadzenie szkolenia dla klienta z tego. A fajnie byłoby mieć praktyczne przykłady... Oczywiście łatwiej zapytać człowieków z internetu niż starszych znajomych w pracy (
@owocbananowca: oj, nie nie, nie powiedział bym, że na siłę :)
Po prostu na siłę nie ma sensu, ale gdzie tylko widzę sens to korzystam, a bardzo często widzę sens.
Pewnie z mojej perspektywy jest to na siłę bo jestem juniorem i dostaje raczej mniejsze niezależne zadanka więc na co mi enkapsulacja.
A większość osób u mnie raczej nawet nie wie o co chodzi w oop :(
Pozostaje mi omawiane zadań z ogarniaczami żeby poradzili kiedy warto stosować obiektowość a kiedy nie.
Nie widziałem w użyciu raczej :p
Przykład opisany częściowo wyżej: klasa, której podasz tabelkę a ona wyświetli ją jako alv.
Wywołanie miałoby w raporcie postać typu
obiekt->inicjalizacja( tabelka ).