Jakie są sensowne zegarki z mechanizmem innym niż automat? Na chronometr mnie nie stać a poprawiania czasu co jakiś czas nie strawie.Spoko jest omega aqua terra quartz, ale ciężko dostać i jednak wyglada gorzej niż automat (tarcza, malowane indeksy). Breitlingi mi sie nie podobają. Ma to być mój jedyny zegarek. Wyznawcom „zegarków z duszą” z kolekcją 7 orientów i dwóch seiko z góry dziękuję za dyskusję. #zegarki
@savagetommy: prosty zegarek, bransoleta, bez obrotowego bezela, dokładny mechanizm. Najchętniej bez daty, a już koniecznie bez dni tygodnia. Min. 100m wodoszczelności i luma na pokładzie. W skrócie - omega AT albo Rolex Explorer I dla biedaka.
@etron: Jak nie chcesz poprawiać czasu to weź coś z Radio Controlled. Mam takiego Citizena i jest luksus :) Eco-Drive + Radio Controlled. Kupiony z dutyfreeisland. I choć mi też mówili, że w tej kwocie można mieć już automat to miałem to gdzieś. Wygoda tego citizena jest taka, że żaden zegarek mechaniczny nie ma podjazdu.
Citizen AT8124-08h - taki model posiadam. Citizen ma sporo radio controlled więc znajdziesz może coś
@etron mechanizm jest jednym z najważniejszych elementów. Na pewno ważniejszym niż marka. Miałem starszą aqua terrę na 2500 i była super, w życiu nie brałbym zegarka w kwarcu. Jak koniecznie chcesz porządnego kwarca i chcesz żeby był bardzo dobrze wykonany to serio najlepszym wyborem są zegarki casio oceanus. Są drogie jak na kwarca (ceny od 600$ do 2000$ w zależności co ci się spodoba) i musiałbyś sprowadzić chyba z Japonii ale
@etron: bo właściwie w zegarkach kwarcowych mechanizm najczęściej to tylko ułamek kosztów zegarka. Kupujesz coś na co wydajesz spore pieniądze a bije w nim prosty układ elektroniczny który kosztował w hurcie grosze, jest nienaprawialny. Sens dla mnie mają kwarce niosące jakąś wartość- np superwytrzymałe z masą modułów jak w casio g shockach (są gshocki które kosztują i 4k) , jakieś zaawansowane smartwatche etc. Wtedy kwarc ma sens bo niesie ze
@etron: A gdybym chciał kupić kwarca za okolice 6k $ to springdrive który jest hybrydą kwarca i mechanika. Sekunda płynie jeszcze lepiej niż w automatach, nakręca się podczas noszenia na ręku ale w środku ma układ który nim steruje jak w kwarcu (są też tańsze springdrive za połowę tej ceny ale stylistycznie-divery więc mogą ci nie podejść)
@etron: Budżet na fajny automat, no ale jak nie chcesz to trudno.
Ja bym - obniżył trochę budżet i wział longinesa conquesta w kwarcu - VHP. To 50m trochę boli, ale to pewnie takie solidne 50m, ciekawe czy jakby sprawdzić u zegarmistrza to nie wyjdzie 100.
@Jarczur: jaki automat byś wziął w tym hajsie? Wiem ze niektóre firmy jak dobrze ETA wyregulują to nieźle chodzą. O tym longinesie myślałem, niby odhacza kryteria, ale jakoś nie umiem się przekonać
Odklejenie #p0lka na rynku matrymonialnym osiaga już absurdalne rozmiary, nawet totalne kaszaloty z końską mordą myślą że mogą wybrzydzać i zasługują na chada. Spermiarze coście s--------y uczynili z tą krainą
#zegarki
Komentarz usunięty przez autora
Citizen AT8124-08h - taki model posiadam. Citizen ma sporo radio controlled więc znajdziesz może coś
:*
Zegarek to nie tylko mechanizm, jeszcze się może kiedyś o tym przekonasz
Jakbym miał brać automat to tylko COSC, a mnie po prostu nie stać
(są też tańsze springdrive za połowę tej ceny ale stylistycznie-divery więc mogą ci nie podejść)
Niektóre Casio robia robotę, dzięki za podpowiedz
Ja bym - obniżył trochę budżet i wział longinesa conquesta w kwarcu - VHP. To 50m trochę boli, ale to pewnie takie solidne 50m, ciekawe czy jakby sprawdzić u zegarmistrza to nie wyjdzie 100.
O tym longinesie myślałem, niby odhacza kryteria, ale jakoś nie umiem się przekonać
Chociaż przy 8k i akceptacji używanych to już można przebierać do woli. :) Datejusta by można pewnie chwycić.