Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Mirków miał problem z samoczynnymi dotknięciami na ekranie smartfona (po ang. "ghost touch" lub "phanton touch")? Wczoraj zaczeło mi się to dziać bez żadnego powodu, telefon mi nie spadł, nic też nie instalowałem. Gdy piszę wiadomość na whatspp czy też jako sms, telefon sam "dotyka" ekranu w górnej części, i przechodzi do informacji o kontakcie czy grupie, tak samo jak przeglądam strony na chromie, sam uruchamia pasek adresu. Czytałem coś na necie i dużo ludzi się na to skarży, a wszelkie porady z poziomu oprogramowania nie działają (usuwanie danych aplikacji, uruchomienie smarfona w "safe mode", instalacja innej klawiatury, zmiany ustawień ekranu/wprowadzania), jedyne czego nie robiłem to przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych (ale i tak ludzie na necie pisali, że nie pomogło w ich wypadku). Wygląda na to, że z jakiegoś powodu jest to problem sprzętowy. I tutaj moje pytanie, czy opłaca się bawić w wymianę ekranu? W zasadzie nie ma pewności, że pomoże, może to problem na płycie głównej?

Znalazłem taką ofernę na wymianę ekranu (200zł - zamiennik):
http://rizeer.pl/wymiana-szybki-sony-xperia-z3

Co poradzicie? Bawić się w naprawianie czy szukać już nowego telefonu?

Telefon to Sony Xperia Z3 Dual.

wołam @gipson_90 bo czytałem, że miałeś podobny problem, możesz jakoś pomóc?

#smartfon #smartfon #gsm #xperia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaczy90: WIdzisz, ostatecznie doszło do tego ze kupiłem nowy... I po 2 dniach od zamówienia nowego fona (czekałem na wysyłkę 7 dni) dotyk w starym z3 Compact przestał szwankowac i działa do dzisiaj xD
znaczy nie idealnie dobrze bo ma dwa poziome linie na których dotyk nie działa zupełnie, ale przynajmniej dotyk sam nie klika i można telefon używać zwyczajnie.

Nie wiadomo jak uszkodzenie jest podobne do mojego, możesz z nim
  • Odpowiedz
@gipson_90: Dzięki za odpowiedź kolego. U mnie sytuacja wygląda niemal identycznie jak to opisałeś :D Już prawie kupowałem nowego fona, ale postanowiłem, że jeszcze zresetuje go do ustawień fabrycznych. Nic to nie pomogło ale następnego dnia dotyk przestał sam "naciskać", choć mam jedną nieaktywną linię na ekranie dotykowym. Pech chciał, że jest ona akurat w miejscu paska adresu w Chromie ale przynajmniej można normalnie pisać wiadomości i przeglądać mirko. Postanowiłem,
  • Odpowiedz