Wpis z mikrobloga

A gdyby tak zrealizować serial animowany dla dzieci, w którym dominujący biały, przynajmniej raz na odcinek, każe swojemu czarnemu służącemu zrobić sobie robić loda? I nie pytałby jakoś tak "na okrętkę" tylko bezpośrednio, a w jego głosie nie słychać byłoby choćby nutki zawahania ani tym bardziej cienia wątpliwości, że lód zostanie zrobiony?

Ale by było, jak by to jeszcze puszczała #tvp co nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Prezydent_Polski - A gdyby tak zrealizować serial animowany dla dzieci, w którym domi...

źródło: comment_yRx30ECSWaEGob0P5RrIjXkLTIw4vBUQ.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

każe swojemu czarnemu służącemu zrobić sobie robić loda? I nie pytałby jakoś tak "na okrętkę" tylko bezpośrednio

@Prezydent_Polski: Zwrot "Jakubie, zrób m loda" wciąż będę traktował jako efekt Mandeli, bo wszyscy pamiętają, a tej wypowiedzi nie można nigdzie znaleźć. Ba, nawet są osoby, które jeszcze raz zaczęły oglądać tę bajkę i nie natrafiły na to określenie. W internecie wisi tylko jeden filmik na YT, który jest tak oczywistą przeróbką, że
  • Odpowiedz
@Rzuku: Fakt, efekt Mandeli zdaje się występować, ale mogę przysiąść, że rok temu gdy babcia do mnie przyjechała to skakała po kanałach w TV i gdy na chwilę zdjąłem słuchawki bo pytała się o coś to słyszałem to legendarne "Jakubie..." ale czy to nie była imaginacja wytworzona odruchem na tę bajkę.
  • Odpowiedz
@Rzuku gwarantuje Ci, że zwrot ten pada w tabaludze wielokrotnie. A że YT stosuje cenzurę większą niż białek na wypoku to chyba oczywiste. A więc brak nagrań na yt niczego nie dowodzi.
Dodam, że efekt mandeli jest ok, ale zbiorowa halucynacja? Poza tym, gdy mój brat, młodszy ode mnie o 10lat oglądał dobranocki, sam się z tego napieralalem i nie wmówisz mi, że tam padało inne wyrażenie.
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: Możliwe, ale to co piszesz to trochę głupoty. Średnio wiarygodnie zmontowana przeróbka "zrób mi loda" wisi w stu kopiach, a oryginału nie wrzucą, bo spadnie? Pytałem dziesiątek osób przy każdym takim temacie - nikt nie był w stanie wskazać odcinka i choćby mniej więcej fragmentu. Jedni mówią, że w każdym odcinku było (co oczywiście jest nieprawdą), inni "no pamiętam, że gdzieśtam było". Takie własnie zniekształcone wspomnienia są możliwe tak
  • Odpowiedz
@Rzuku Szczerze to wrzuciłem ten post, ot tak, dla beki. Nie chce mi się szukać dowodów empirycznych na to, że ten tekst padł, bo nie tylko to powoduje, że wpis jest, jak uważam, zabawny. Nie zapominajmy o kolorze skóry jakuba, służącego i jego Pana, ok? A na to dowód masz przed oczami. Ale jej kiedyś trafię na odpowiedni materiał, dam Ci znać, żebyś mógł zakończyć swoją krucjatę. Aha, jeszcze jedno, choć
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: Nie no, luz. Jeśli mam być szczery, to w sumie już od ponad roku szukam dowodów na to przy okazji poruszenia tego tematu, więc jeśli kiedyś pojawiłoby się coś co możesz podesłać, to będę wdzięczny. Mój komentarz był raczej dygresją, którą musiałem się podzielić, bo mi się temat przypomniał, a leży mi to na sercu xD A i tym bardziej zacząłem wątpić, że osoba, która jakiś czas temu razem
  • Odpowiedz
@Rzuku > Jeśli mam być szczery, to w sumie już od ponad roku szukam dowodów na to Ja j---e, musiało Cię to chyba jakoś osobiście dotknąć, że tyle czasu poświęciłeś. Jak na coś trafię, zawołał.
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: No przecież nie latam za tym bez przerwy, regulaenie tapetując pokój screenami z bajki xDDD
Ponad rok temu rozpoczęła się podobna dyskusja, więc poszukałem i robiłem research. Teraz sprawdziłem drugi raz czy nie pojawiło się nic nowego xD Nie ciężko chyba się domyślić
  • Odpowiedz