Aktywne Wpisy
Dlaczego tak wielu tutaj zależało, żeby Sigma odpadła?
#mecz
#mecz

johnkashtan +38
Proszę państwa, dostaję wasze podziękowania w listach, telegramach oraz pocztą pantoflową. Jest mi oczywiście bardzo miło, choć jedyne co robię, to nałogowo naduszam zielony krzyżyk przy waszych anonsach. Jednakowoż, jestem zawiedziony jakością podsumowania mojej aktywności na tej oto stronie internetowej. To z kim dyskutuję jest mocno losowe, bo większości tych pseudonimów nie kojarzę, a i dość rzadko komentuję to czym dzieli się QRQ, ale zawsze plusuję. Podobnie to się ma do top
źródło: podsumowanie-2025
Pobierz

Jak najlepiej wstrzyknąć do springa propertas z application.properties tak by móc go używać w metodach?
Mam klasę:
public class MojaKlasa(){
@Value("${sciezka.do.pliku}")
private String sciezka;
private String getPath() {
Properties propertiesFromFile= loadPropertiesFromFile(sciezka);
return costam;
}
}
Gdy próbuję przekazać zmienną "sciezka" do metody która mi pobierze propertisy z pliku - mam błąd że zmienna sciezka może nie być zainicjalizowana.
Jakby co - ta ścieżka nie jest ścieżką do moich propertiesów, tylko do jakiegoś pliku na serwerze.
http://www.baeldung.com/configuration-properties-in-spring-boot
Jak sobie w tej mojej metodzie zrobię System.out.println(sciezka); to nie wywala mi się na kompilacji, natomiast jak chcę tą zmienną przekazać do innej metody to już jest problem i świeci na czerwono
@mariusz-laszczka: wklej kod, bo wydaje mi się, że tą zmienną deklarujesz w jakimś dziwnym miejscu.
dodajesz klucz
aa.bb.cc=jakas wartosc do odczytania
i mozesz usuwac tego klucza:
aa.bb.ccMożesz spróbować typu Environment, np.
@Autowired
private Environment