Aktywne Wpisy
magdalena-gaska +179
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
iquiet +62
We wrześniu poproszono mnie, żebym przyszedł dodatkowo jeden dzień za +100% płatne (dniówka x2). Zgodziłem się bo spoko kasa za jeden dzień wychodzi.
Przed chwilą wydrukowałem pasek płacowy za wrzesień i to co zarobiłem za ten dodatkowy dzień to kierownik potrącił mi większą połowę tej dniówki x2 w premii i wyszło, że za ten dodatkowy dzień zarobiłem może z 70-100zł brutto a nie dniówkę x2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rozmowa z kierownikiem nic nie da bo były już podobne sytuacje u innych i zawsze tłumaczy się:
Przed chwilą wydrukowałem pasek płacowy za wrzesień i to co zarobiłem za ten dodatkowy dzień to kierownik potrącił mi większą połowę tej dniówki x2 w premii i wyszło, że za ten dodatkowy dzień zarobiłem może z 70-100zł brutto a nie dniówkę x2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rozmowa z kierownikiem nic nie da bo były już podobne sytuacje u innych i zawsze tłumaczy się:
to jest premia uznaniowa a ja uznałem, że na tyle zasłużyłeś
@atrax15: ehehe "wiem bo mi tak powiedział pracodawca" XD
@FUTdeals: przeczytaj wszystkie wpisy :) zgadzam się z tym komentarzem, ale nie zgadzam się że w kontekście historii opa pracodawca ma prawo od niego tego wymagać (a to sugeruje osoba której bronisz), są granice. ja sobie nie wyobrażam tracić
Odnosilem się do tego co napisał wcześniej @Creedmoor że takie rzucanie paragrafami, poza sytuacją kiedy nie ma już innego wyjścia jest słabe.
Kodeks pracy obowiazuje tylko przy umowach o pracę. Umowy cywilno-prawne nie sa objęte kodeksem pracy, więc uważaj zanim zrobisz z siebie głupka :)
@bizonsky: miliony much nie mogą się mylić...
@atrax15: 11 godzin przerwy musi być niezależnie od tego czy to praca państwowa po 8 czy 12 godzin w firmie prywatnej. Przesłałem ci link przecież, cięzko przeczytać ze zrozumieniem?
Pracuję w firmie w którym MOŻNA go ominąć, ale tylko jak się na to zgadzamy, a często wynika to z naszych wewnętrznych zamian albo na przykład z tego że idziesz w niedzielę na nockę żeby hajs się zgadzał, a w poniedziałek masz drugą zmianę i wtedy jest ok.
Gdyby nie ten przepis to była by niezła patologia...
@Creedmoor: już raz dałem się nabrać na takiego januszexa, który obiecał hajs oraz inne dobra za to, że p------------y w kilku dla firmy, bo jest z-------l i robić nie było komu. I wiesz co? G---o, zostaliśmy zlani ciepłym moczem. Byłem młody oraz głupi, ale przynajmniej mam nauczkę żeby nie
Od siebie dodam tylko że mieszkam ( żyję z całą rodziną) i pracuję w Niemczech. Uwierzcie mi że gdyby ktoś do mojego kolegi z pracy z DE coś takiego powiedział że jutro rano ma być na 8 bo szkolenie a ma drugą zmianę, to by go wyśmiał i powiedział że jak chce to może szkolenie o 14:00 zrobić bo o tej godzinie zaczyna pracę. Tyle w